Vasárnap lesz a megismételt választás Fóton

2014.02.25. 11:21 Módosítva: 2014.02.25. 11:21

Március 2-án ismétlik meg az időközi önkormányzati választást Fóton, miután a tavaly november 24-én tartott voksolás eredményét a bíróság a szervezett szállítások miatti jogorvoslati, illetve felülvizsgálati kérelmek miatt megsemmisítette, írja az MTI.

Az állítólagos fóti választási csalás utáni zavaros ítéletekről szóló cikkünk itt, illetve itt olvasható. A lényeg, hogy egyetlen nap alatt két különböző ítéletet hozott a Budapest Környéki Törvényszék bírói tanácsa: az elsőben csak a polgármester-választás szavazásának megismétlését írta elő, a másikban viszont a polgármester- és az önkormányzati képviselő-választás teljes választási eljárásának újbóli lefolytatására kötelezte a fótiakat.

A mintegy 19 ezer lakosú Pest megyei településen azért kellett időközi választást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet tavaly szeptemberben lemondott mind polgármesteri posztjáról, mind pedig az 1-es számú választókerületben szerzett egyéni képviselői mandátumáról.

A korábbi öttel szemben most hárman szállnak ringbe:

  • Bartos Sándor (független) jelenlegi alpolgármester
  • a polgármesteri posztról 2010-ben távozó Mádly Zsolt (független)
  • a novemberi győztes, Takács István, az ellenzéki összefogás jelöltje

Az 1-es számú egyéni választókerületben tavaly rajthoz álló nyolc jelölt közül négyen visszaléptek, de a kör egy új jelölttel, a polgármesterségért is induló Mádly Zsolttal bővült. Rajta kívül Fábry Bélára (MSZP-Együtt-PM-DK-MLP), Madaras Ádámra (független), Sándor Istvánra (Jobbik) és a novemberi „győztes” Varga József Csongorra (független) lehet majd szavazni.

Vasárnap 15 ezer 339 választópolgárt várnak az urnákhoz, ezen belül az 1-es választókerületben, ahol a körzet leendő képviselőjére is voksolhatnak, 2538-an adhatják le szavazataikat.

Horror a Fidesznek Fót

A Fidesz-KDNP tavaly nem indított saját polgármesterjelöltet Fóton, az elmúlt évek belharcai után ugyanis nem nagyon maradt emberük, akit jelölhettek volna. Eleve a választást is azért kellett kiírni, mert a város fideszes polgármesternője nem bírta a folyamatos harcot saját párttársaival, és szeptemberben bedobta a törölközőt. A konfliktusok főleg a jegyző személyének kijelölése és az új városháza építése kapcsán alakultak ki.

>>>> Kifogyott a fidesz a fóti polgármesterekből