Átadták a debreceni 2-es villamosvonalat

2014.02.26. 14:33
A fejlesztési miniszter szerdán átadta Debrecenben, az új 2-es villamosvonalat.

Kösse össze a megfelelő mondatokat!

Ki mit csinált?:

  1. Németh Lászlóné elmondta. Megjegyezte, hogy.
  2. A fejlesztési miniszter beszámolt arról is. 
  3. Németh Lászlóné tájékoztatása szerint. A tárcavezető utalt.
  4. Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere örömét fejezte ki. Bejelentette: tette hozzá.
  5. Jesus Esnaola, a spanyol Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) vezérigazgatója elmondta. Közlése szerint.
  6. Mondta el Nagy Attila, a cég vezérigazgatója az MTI érdeklődésére, fűzte hozzá.
  7. Nagy Attila elmondta azt is, hogy. Leszögezte.

Ki mit mondott?:

  1. Elkészült a mintegy 20 milliárd forintos villamosberuházás. A kormány önerőpályázat keretében további 825 millió forint támogatást biztosít az új sínpályák környezetének helyreállítására. Ezek a munkák júniusra fejeződnek be.
  2. A villamosberuházás keretében 18 spanyol járművet vásárolt a DKV Debreceni Közlekedési Zrt., és 8 kilométernyi, felerészben füves pályát építettek. Tizenöt jármű már Debrecenben van, ebből 13 levizsgázott, 11-et szerdán forgalomba is helyeztek.
  3. A 20 milliárdos beruházás 80 százalékos európai uniós támogatással valósult meg, 10-10 százalékot pedig a központi költségvetés, illetve a helyi önkormányzat biztosított a projekthez.
  4. Az új spanyol villamosok átadásával 11 évre csökkent a debreceni villamosok átlagéletkora, és a kocsik 95 százalékát mozgáskorlátozottak is tudják használni. Debrecenben az országos átlagnál korszerűbbek a tömegközlekedési eszközök, a 140 autóbusz átlagéletkora például mindössze 5 év.
  5. Villamosaik a világ számos városában közlekednek. Különös figyelmet fordítottak a gyártásnál a speciális műszaki igények kielégítésére, s reményét fejezte ki, hogy a következő magyarországi villamosprojektekben is lesz szerepe a CAF-nak.
  6. Két hónapon belül befejeződik a 4-es és a 48-as főút debreceni szakaszának burkolatfelújítási programja, s több megyei jelentős útfelújítás: a 4-es főút 26 kilométeres szakaszának felújítása, 12 kilométerrel bővült a 4-es főút Debrecent elkerülő szakasza, s jelenleg is tart 40 kilométer mellékút burkolatának javítása.
  7. A hazai vasút fejlesztése 2010-től kiemelt feladat a kormány programjában. A Szajol-Püspökladány vonalat, valamint több mint 300 vasúti kocsit felújítanak.

Ha sikerült összerakni a mondatokat, megnézheti videónkat, ami az új debreceni és az új miskolci villamosok teszteléséről készült:

A jövő pesti villamosain utaztunk