Tárki: Igencsak vezet a Fidesz

2014.02.26. 17:43
A kormánypártok támogatottsága továbbra is jelentősen meghaladja az ellenzéki Összefogás támogatottságát. A Jobbik és az LMP szavazótábora is nagyobbnak mutatkozik, mint korábban.

2014 februárjában, két hónappal a választások előtt a Fidesz-KDNP továbbra is nagy előnnyel vezet a többi párt előtt, áll a Tárki honlapján közzétett összefoglalóban. A teljes népességen belül januárban 29%, februárban 38% szavazna a kormánypártokra, a pártválasztók körében pedig mindkét hónapban 49% a támogatottságuk.

A januárban még külön, pártonként kérdezett MSZP, Együtt 2014 – PM és Demokratikus Koalíció alkotta Összefogás a teljes népesség körében 21%-ot kapott volna, ami a listára együttesen is ugyanekkora szavazótábort jelent februárban. A pártválasztók körében viszont a három párt összege januárban 35% volt, az együttes lista támogatottsága februárban 27%.

A Jobbik támogatottsága nőtt: a teljes népesség 8%-a szavazott volna januárban a pártra, míg februárban 15%-uk, a pártválasztók körében pedig 14%-ról 19%-ra emelkedett az arányuk. Az LMP-szavazók aránya is nőtt: a teljes népességen belül 1%-ról 4%-ra, a pártválasztók körében pedig 2%-ról 6%-ra.

A hagyományos pártpreferencia-kérdéseken túl egyéb, politikával kapcsolatos kérdésekre adott válaszokból az derül ki, a lakosságban közel azonos arányban vannak azok, akik kormányváltást szeretnének (40%), mint azok, akik azt akarják, hogy a jelenlegi kormány maradjon (39%). Iskolai osztályzáshoz hasonló ötfokú skálán elégtelen és 2-es osztályzatot 39% adott az Orbán-kabinetnek, 31% közepest, 4-es és 5-ös, azaz elégedettséget jelentő osztályzatot pedig 26%.

Más kérdésekre adott válaszok inkább arra utalnak, hogy a jelenlegi koalíciónak kedvez a közvélemény. Orbán Viktort ugyanis sokkal inkább tartják (38%) a legalkalmasabb miniszterelnök-jelöltnek, mint Mesterházy Attilát (14%). A Fidesz-KDNP-nek kedvező politikai hangulat tehát kevésbé a kormányzattal való elégedettséggel, mint inkább az ellenzékkel való elégedetlenséggel függ össze.

Az eddigi eredményektől való eltérést valószínűleg az adta, hogy a Tárki a kérdezés módszertanán is változtatott. A válaszadóknak nem egy sima listáról kellett választaniuk, hanem egy, a szavazólapra hasonlító cédulán kellett bejelölniük a választást, és a cédulát egy borítékba helyezve adták át a kérdezőbiztosnak. A Medián a Facebookon gratulált a Tárkinak ahhoz, hogy végre ők is azt a módszert alkalmazzák, amivel a Medián már évek óta dolgozik. „Ennek következtében egyik hónapról a másikra 40-ről 22 százalékra zuhant a nem választók aránya – a Medián legutóbbi felmérésében 24 százalék volt ugyanez. A pártok támogatottságában is nagyon hasonló számokat kaptak, mint január végén a Medián" – olvasható a közösségi oldalra kitett posztban.