Ingyenes menekültbuli a Morrison'sban

2014.02.27. 16:08

Megegyezéssel ért véget a Morrison's 2 szórakozóhely és egy Afganisztánban született, de 18 éve magyar állampolgár, Mirwais Janan jogász közötti, az Egyenlő Bánásmód Hatóság által indított eljárás, írja a 444.hu. Ennek értelmében nemsokára ingyenes menekültbulit tart majd a Morrison's, ahová elsősorban menekülteket várnak.

Janant tavaly október végén nem engedték be a szórakozóhelyre, pedig viselkedésével, ruházatával nem volt probléma. Az átlag magyar bőrszínénél kicsit sötétebb bőrszínű Janan még aznap panaszlevelet írt a helynek, és magyarázatot várt. A hely azt ígérte, kivizsgálják az esetet: végül arra jutottak, hogy a biztonsági emberek szerint korábban már sok probléma volt a férfival, ezért nem engedték be. A válasz természetesen komolytalan: Janan 3 évvel korábban, egyszer volt a szórakozóhelyen, akkor is csak néhány percet. Ezért az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult.

A mai, csütörtöki tárgyalás végül négy órán át tartott, ahol elmondása szerint az első ajánlat a cég részéről az volt, hogy egyszer ingyen bulizhat. Miután ezt nem fogadta el, ő maga tett egy ajánlatot, amit a cég vezetője elfogadott.

Ennek megfelelően a Morrison's 2-nek nyolc napon belül angolul és magyarul is bocsánatot kell kérnie tőle a szórakozóhely honlapján és Facebook-oldalán. Hatvan napon belül pedig rendezniük kell egy menekültbulit, ahová ingyenes lesz a belépés, és ahová kifejezetten menekülteket várnak.

Nem ez az első ilyen esete a Morrison'snak. 2012-ben hat romaversitasos fiatal nem jutott át a face controllon, a szórakozóhely pedig nem tudta bizonyítani, hogy részegek lettek volna, vagy rendetlen lett volna a ruhájuk. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság arra jutott, hogy roma származásuk miatt diszkriminálták őket. 

Súlyosabb szankciót akkor a fokozatosság elve miatt nem szabtak ki, továbbá azért, mert figyelembe vették, hogy a szórakozóhely egyezséget ajánlott.