Márciusban elkezdődik Biszku pere

2014.02.27. 07:55

Március 18-ra tűzte ki az első tárgyalást a Fővárosi Törvényszék Biszku Béla ügyében, írja a csütörtöki Magyar Hírlap. A 92 éves volt pártállami vezető ellen tavaly októberben emelt vádat az ügyészség háborús bűntett és más bűncselekmény miatt.

Az ügyészség életfogytiglant kért rá. Biszku nem tett vallomást, csak tagadta, hogy elkövette volna, amivel vádolják. Az elmúlt években többször is kifejtette, hogy az 1956 után történtekkel kapcsolatban nem bánt meg semmit, nincs miért bocsánatot kérnie, Nagy Imre pedig „megérdemelte a sorsát”.

Biszkuval kapcsolatban nem az az egyetlen eljárás indult, ami miatt hamarosan bíróság elé áll. Az ügyészség nyomoz felbujtóként elkövetett kényszervallatás, jogellenes fogva tartás, a magyar állam területe elleni hűtlenség és felségsértés miatt is. Hivatalosan még nem gyanúsították meg ezekben az ügyekben Biszkut, a nyomozás most még ismeretlen tettes ellen folyik. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta a Magyar Hírlapnak, hogy ezekben az elkülönített ügyekben négy hónappal, június 28-ig meghosszabbította a nyomozást az ügyészség.