Orbán: Már szinte szégyen, ha szenünk van és bányásznánk

2014.02.27. 20:20

A kormány dolgozik azon, hogy újraindítsa a vájárképzést és egy modern bányászatot hozzon létre

− idézi az MTI Orbán Viktor, az Ózdi Városi Televíziónak adott nyilatkozatát.

Orbán szerint Magyarországon kultúrája volt a bányászatnak, nemzetközileg elismert szakemberek és jól képzett vájárok dolgoztak egykor, húsz éve azonban kitalálták, hogy a bányászatnak nincs jövője, mára pedig a képzésük is megszűnt.

Már szinte szégyellni kell, ha egy országnak szene van, és ki akarja bányászni

− mondta Orbán, aki szerint ez beteges.

A miniszterelnök, aki csütörtökön Ózdon részt vett a hajdani kohászati üzemek egy romos csarnokában, a 2,5 milliárd forintba kerülő digitális archívum időkapszulájának elhelyezésén, közölte: a kormány 4,7 milliárd forintos adósságot vállalt át a várostól, emellett egy kórház- és két iskolafejlesztést is támogat a kabinet.

<<A helyszínen készült fotókat nehogy kihagyja! Klikkeljen!>>

Az ózdi televíziónak nyilatkozva Orbán arról is beszélt, hogy a Fidesz becsületbeli ügynek tekintette felelősségét a rendszerváltás után pórul járt korábbi nagy fellegvárakkal kapcsolatban. A közbiztonsággal kapcsolatban pedig elmondta, minden rendőri helyet, körzeti megbízotti állást feltöltöttek. Bár szerinte soha nem lesz elegendő rendőr, a kérdést szerinte nem lehet kizárólag rendőri kérdésként kezelni. „Munkahelyekre, megélhetési biztonságra, szociális biztonságra is van szükség ahhoz, hogy megfelelő közbiztonság legyen" − mondta

Orbán szerint a külföldi tőke nem ellenség, a befektetésekre szükségünk van, és erre jó példa Ózd.