Áder Jánost tiszteletbeli busóvá avatták

2014.03.02. 18:29

Áder János köztársasági elnök tiszteletét tette az idei mohácsi busósjáráson, aminek fénypontja az volt, mikor Ádert tiszteletbeli busóvá avatták.

Az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségeinek listáján szereplő fesztiválon idén is 70-80 ezer látogató vett részt. Hat napon át 34 helyszínen 80 esemény zajlott, a tél elűzésében csütörtöktől rekordszámú, 950 busó és 150 maskarás vett részt.

A népszokás több programján Áder János és felesége, Herczegh Anita is részt vett: felkeresték a Busóudvart és egy motoros hajóról megtekintették a busók dunai átkelését is. Az elnök olyan ritka boldog volt, utoljára a kuvaiti vendéglátóknak sikerült ezt a mosolygós arcát előcsalogatni.

A Mohácsra vezető utakon már vasárnap délelőtt lelassult a forgalom, délután pedig alig lehetett parkolóhelyet találni a belváros közelében. A busók felvonulása mentén olyan tumultus alakult ki, hogy sokan fél óránál is többet álltak egy helyben, mire mozdulni tudtak.

Az idei busóavatáson nemcsak az új busókat képviselő legfiatalabb busót, hanem Áder Jánost és Szekó Józsefet (Fidesz-KDNP), Mohács polgármesterét is busóvá avatták. A tiszteletbeli busók pedig megkaptak minden felszerelést, ami a télűzéshez kell: maszkot, bundát, nadrágot, kereplőt és buzogányt.

Mohács híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a helyi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.