Ez megint egy balhés fóti választás lehet

2014.03.04. 17:24

Megtámadta a vasárnapi fóti időközi önkormányzati választás eredményét Takács István, aki a baloldali Összefogás színeiben másodikként végzett a polgármesterségért vívott küzdelemben – írja az MTI.

A politikus kedden azt mondta, a megismételt időközi választás eredményeinek megsemmisítését és új választás kiírását kéri a helyi választási bizottságnak (hvb) délután átadott beadványában.

Szerint többszörös visszaélések történtek vasárnap: a kampánycsend-sértés mellett szervezett szavazószállítást, szavazásra buzdító SMS-eket is jeleztek aktivistáik, valamint felvetődött a láncszavazás gyanúja is.

A három polgármesterjelölt közül vasárnap a jelenleg a város alpolgármesteri tisztét betöltő Bartos Sándor győzött, míg a novemberben az élen végző Takács István, az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP jelöltje 1913 szavazattal (42,41 százalék) a második lett. A legkevesebb, 337 voksot (7,47 százalék) Mádly Zsolt független jelölt, Fót egykori polgármestere kapta.

Fóton azért kellett időközi választást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet tavaly szeptemberben lemondott mind polgármesteri posztjáról, mind pedig az 1-es számú választókerületben szerzett egyéni képviselői mandátumáról.

Nem ez volt ugyanakkor az első választás: a tavaly november 24-én tartott voksolás eredményét a szavazók egy részének szervezett szállításával összefüggő jogorvoslati, illetve felülvizsgálati kérelmek alapján a Budapest Környéki Törvényszék megsemmisítette, és új választási eljárás lefolytatását írta elő.

A fóti önkormányzati választások kálváriájáról szóló cikkünket itt olvashatja.

Fót falja a fideszes polgármestereket

A 19 ezer lakosú Fóton tavaly novemberben azért kellett időközi választást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberben lemondott a polgármesteri posztjáról és az 1-es választókerületben szerzett egyéni mandátumáról is. Elmondása szerint nem bírta az állandó harcot az– egyébként fideszes többségű– képviselő-testülettel.

2008 óta egyébként három fideszes polgármestert„használt el” Fót. 2010-ben Cselőtei párttársát, Mádly Zsoltot váltotta, mert a párt nem őt indította a választáson. Mádly hivatali ideje nem volt problémamentes, orrba verésig fajuló viták tarkították a testületi üléseket, a hivatalából többször felfüggesztették, és a képviselő-testület is kezdeményezett ellene fegyelmit.

Mádly 2009-ben lett polgármester, azután hogy a bíróság 2008-ban megfosztotta polgármesteri tisztségétől Szent-Iványi Gézát, mert az visszaélt a Cora által adományozott étkezési jegyekkel. Eltűnt ugyanis kétmillió forintnyi étkezési jegy, ami miatt a képviselő-testületben is megpróbálták Iványit eltávolítani posztjáról, ez azonban csak az ítélettel sikerült.

Idén ősszel pedig ismét polgármestert választanak majd a fótiak: a rendes önkormányzati választásokon újra szavazniuk kell majd a város vezetőiről.