Nemcsak a barátnő, a kedvenc vitorláscég is kapott 24 milliót

2014.03.04. 04:29 Módosítva: 2014.03.04. 12:17
A KIM korábbi közigazgatási államtitkárának windszörfös barátnője mellett a Magyar Vitorlás Központ Kft. is kapott egy 24 milliós megrendelést a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) előkészítő munkálataiból. A volt államtitkár, Gál András Levente a zánkai cégben is felbukkan: itt nem barát, hanem fb-tag.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) számára jó ajánlást jelent a balatoni vízi sportos háttér. Egy szörfös versenyzőnőn kívül egy vitorláscég is bekerülhetett a Nemzeti Egységes Kártyarendszer bevezetését előkészítő projektbe.

Az Index pénteken számolt be arról, hogy KEKKH a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium korábbi közigazgatási államtitkárának barátnőjét bízta meg a rendszerrel kapcsolatos tanulmányok elkészítésével és a kapcsolódó kommunikációs feladatok ellátásával. A meghívásos tenderen Detre Diána olimpikon windszörföző cégével 23,9 millió forintos szerződést kötöttek.

A KEKKH azt nyilatkozta, hogy az alig néhány hónapos Blue Shine Kft.-re azért esett a választás a hirdetmény közzététele nélkül lebonyolított közbeszerzésen, mert referenciái „elégségesek és megnyugtatóak voltak”. A kártyarendszer projekt felelőse szerint a döntésben nem befolyásolta Detre Diána és Gál András Levente kapcsolata.

Az Index információi szerint azonban a KEKKH ugyanebben a projektben néhány héttel korábban már egy másik, Gálhoz kapcsolódó cégnek is adott egy, a Blue Shine-éhoz hasonló összegű, 23,9 milliós megrendelést. A Magyar Vitorlás Központ Nonprofit Kft. kiválasztását januárban tették közzé. A zánkai cég Detre Diana kft.-jével szinte egy időben kapta a jelenlegi nevét: 2013 tavaszán az állami tulajdonú Zánka Tours Kft. alakult át a vitorlás céggé.

A Magyar Vitorlás Központ Kft. 2013 nyarán lett Gál András Levente balatoni hídfőbázisa. Röviddel azután, hogy a Magyar Vitorlás Szövetségben kiszavazták az elnöki posztról, Gál felügyelő bizottsági tag lett Zánkán. A cég ezután számos meglepő eredmény ért el: 28 milliós uniós támogatást kapott a jogalkotás-racionalizálási keretből konferencia szervezésére, és a vitorlás szövetséget is sikerült kitúrnia a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban a jogszabály-előkészítői együttműködésből.

A KEKKH a „kártya kibocsátásának folyamat modellezésére”, és egy pilot projekt megvalósításán keresztül a kártyarendszer nyilvántartás-fejlesztési tervének kialakítására kötött megállapodást a vitorláscéggel, amely többek között az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt.-t előzte meg ajánlatával.

Előző cikkünk megjelenése után a KIM közleményt adott ki, amelyben Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát irányító tárca vezetője felkérte a hivatal elnökét, Vetési Ivánt, hogy vizsgálja meg, az Indexen megjelent hír szerinti közbeszerzési eljárás megfelelt-e a közbeszerzésekre vonatkozó jogszabályi előírásoknak, valamint a Hivatal belső szabályzatainak.

Mi az a Nemzeti Egységes Kártyarendszer?

A Nemzeti Egységes Kártyarendszer kiépítése már évek óta zajlik, és lényegében azt jelenti, hogy a lakosság különféle személyi okmányait fokozatosan csippel ellátott, intelligens kártyákra cserélik. 2012-ben a NEK-program keretében első lépésként bevezették az e-diákot, azaz az új diákigazolványt, a pedagógus- és a kormánytisztviselői kártyát. Vetési Iván, a KEKKH vezetője az e-diák bevezetésénél azt ígérte, hogy a kártyarendszer bevezetése 2012 végére be is fejeződik. Az A típusú okmányok, mint például a személyi igazolványok azonban még nem kerültek sorra.

Update: Hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tesz Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) vezetője ellen az ellenzéki összefogás – közölte Szigetvári Viktor, az Együtt-PM szövetség társelnöke keddi sajtótájékoztatóján. Baja Ferenc, az MSZP kampányfőnök-helyettese elmondta: a KEKKH három – a 25 millió forintos értékhatárt el nem érő – részre bontotta a Nemzeti Egységes Kártyarendszer kiépítésével kapcsolatos közbeszerzést. A meghívásos közbeszerzésen két olyan cég is nyert, amely összefüggésbe hozható Gál András Leventével, a közigazgatási tárca korábbi államtitkárával, Vetési Iván így korábbi főnökét juttatta megbízásokhoz – jelentette ki. Szigetvári Viktor felszólította Gál András Leventét és Detre Diánát, hogy ha már hozzájutottak pénzhez a megbízásból, fizessék vissza.