Foggal-körömmel védi a bíróság Orbán falujának polgármesterét

2014.03.06. 18:12 Módosítva: 2014.03.06. 18:14

Mészáros Lőrinc Felcsút polgármestere gázszerelőből néhány év alatt az ország egyik leggazdagabb embere lett. A 444.hu meg szerette volna nézni a polgármester vagyonnyilatkozatát, aki azonban több körben sem volt hajlandó megmutatni. Amikor a lap bíróság elé vitte az ügyet, mondván választott politikus vagyoni helyzetét szeretné megismerni, a bíróság meglepő lépést tett: még tárgyalást sem írt ki, anélkül utasította el a kérést, hogy egyáltalán meghallgatott volna bárkit.

A bíró azzal érvelt: nem mondták meg az önkormányzatnak, hogy miért akarják megnézni Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatát, márpedig az információs törvény módosítása szerint „csak úgy” nem muszáj kiadni a papírokat. így az újságírók érvelni sem tudtak, hogy a közérdekre hivatkozva kérik az adatokat.

Mészáros Lőrinc ugyanis nem egyszerű falusi polgármester, hanem Orbán Viktor szülőfalujának polgármestere. Vagyona a Fidesz 2010-es megválasztása óta akkorát nőtt, hogy jelenleg az ország 88. leggazdagabb embere, vagyonát 6,9 milliárd forintra becsülik.

Az Index is beszámolt arról, hogy az ügyes Mészáros sorban nyeri a milliárdos megbízásokat az állami közbeszerzéseken. Ángyán József is előhozta a nevét, amikor az állami földmutyikról beszélt.

A bíróság egyébként az információs törvény szigorításának következtében tagadhatja meg a választ: a tavaly sürgpősséggel elfogadott szigorítás miatt ha valaki "visszaélés szerű adatigénylés" okán szeretne információhoz jutni, akkor az állam azt megtagadhatja.