Intellektuális szóviccmatiné a nyolckerben

2014.03.06. 23:25
Külföldre menekülő fiatalokkal, a fékek és egyensúlyok leépülésével, egyre kevésbé szabad légkörrel riogatott a Kormányváltás jelöltjeként induló DK-s Kerék-Bárczy Szabolcs, akit Vágó István támogatott józsefvárosi kampánygyűlésén. Az nem derült ki, miért lesz jobb, ha nyernek, de az igen, hogy a mostanában mindent uraló Vissza a jövőbe-láz a magyar ellenzéki politikusokat is elérte.

Blaszfémia, kataklizma, Bulgakov – három szó, amelyek egy baloldali kampányrendezvényen hangzottak el. Akárhogyan próbáljuk felidézni az emlékeinket, nem rémlik, hogy bármelyik rezsifórumon hasonló irodalmi választékossággal találkoztunk volna – ez volt a legfőbb érdeme annak a kampánygyűlésnek, amit a VIII. kerület szívében, a Magdolna utcai Vasas-székházban tartott Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja csütörtökön késő délután.

A jelölttel a magát korábban „gyurcsányistaként” jellemző tévés műsorvezető, Vágó István beszélgetett, vagyis inkább álkiegyensúlyozott álkérdéseket tett fel neki, amelyekre aztán több esetben ő maga válaszolt olyan (ál)szóviccekkel, minthogy Bulgakov-lista (Kubatov, értik?!).

Annak ellenére, hogy ez egy kampányrendezvény volt, programról szinte egyáltalán nem esett szó, attól eltekintve, hogy sokszor megemlítették: a fiatalok elmennek Magyarországról, „mert ez az ország élhetetlen”. Ebből implicite kiderült, hogy szerintük ez rossz, az viszont nem, hogy mit kéne tenni ellene. Dániában talált munkát például a fórumon szintén felszólaló Pál Tibor MSZP-s országgyűlési képviselő gyereke is, de tőle sem tudtuk meg, hogy ezt miért ne vállalná el, ha a Kormányváltás (ex-Összefogás) pártjai kerülnének hatalomra. Azt viszont igen, hogy a jelenlegi magyar közélet „dohos, öreges és antiszemita”, amiből az első kettőről ez a Vasas Szakszervezeti Szövetség székházában, többségében nyugdíjas korú közönség előtt tartott fórum is tanúskodott.

Semmi jót nem lehet mondani

Kerék-Bárczy Szabolcsot elmondása szerint gyakran kérdezgetik mostanában arról, hogy 

Tényleg nincsen semmi jó ebben a kormányban, amit el lehet ismerni?

A politikus viszont hiába próbál fair lenni, sajnos azt kell mondania:

 Nem tudok felsorolni semmit.

Mégpedig azért nem, mert egyáltalán „nem poénos a helyzet”, hiszen leépítették a fékek és egyensúlyok rendszerét.

Más bajok is vannak, például az, hogy

  • „Putyinnal árul egy gyékényen a magyar kormány”, amikor az ukrán konfliktus kapcsán nem mondja ki, hogy Oroszország agresszor
  • „Olyan mértékű lopás a frankhamisítás óta nem volt Magyarországon, mint ami most történik”
  • alacsony (szerinte 16, az OECD szerint 18,8 százalékos) a beruházási ráta
  • az államadósság lefaragása nem sikerült
  • ellopták a magánnyugdíj-megtakarításokat, ami „erkölcsi kérdés”, mivel ez a paternalista, gondoskodó állam helyreállítása irányába hat
  • az állam korrupt, és rossz minőségű közszolgáltatásokat állít elő

Na, egy valami mégis javult egy kicsit, a „gédépé”, vetette fel Vágó, de Kerék-Bárczy szerint az is csak hibahatáron belül, és főleg az előző kormányok által idehozott Mercedes- és Audi-gyárak teljesítményének köszönhetően.

Viszont ha már tényleg semmi jó nincsen, akkor legalább akad valaki, akiben Vágó István tud gyönyörködni:

Imádom nézni Németh Szilárd rezsibiztos urat, nemcsak azért, mert egy nagyon szép ember, hanem azért is, mert nagyon jókat mond.

És ezek szavaztak

Kerék-Bárczy bízik a választókban, akiket szerinte a szkeptikusok véleményével szemben nemcsak a gyomruk érdekli, hanem az is, hogy nincs szabadság az országban, mert ugye „a magyar ember, az egy rebellis alkat”. Vágó István viszont már korántsem volt ennyire jó véleménnyel a szavazóképes korú magyar népességről, akiknek a magatartását egy korábbi tévés történetével próbálta illusztrálni. 

A műsorvezetőnek 2003-ban volt egy tíz részes, X Aknák című műsora az ATV-n, amiben különböző áltudományos/ezoterikus nézetek képviselőit próbálta leleplezni.

Egy „minden betegségre jó csodagolyó” forgalmazóját arra kérte, hat gyufásskatulya közül találja ki, melyikben van az elvileg energiát sugárzó golyó.

A csodagolyóárusnak ez harmadszorra sem sikerült, de ahelyett, hogy a termék végleg megbukott volna, másnap 800 levelet kaptak, hogy hol lehet kapni.

És ezek szavaztak. Az emberek azt akarják hinni, hogy a csodagolyó hat

– zárta a történetet Vágó, majd Kerék-Bárczy gyorsan igyekezett cáfolni:

Pedig nem hat.

Ez viszont kevés volt arra, hogy semlegesítse Vágó félmondatának a szavazókat lenéző, elitista felhangját. Vágó tévés sztoriján kívül egy másik, az egész eseménynek keretet adó audiovizuális metafora is előkerült: Pál Tibor és Vágó István is az éppen reneszánszát élő Vissza a jövőbe trilógiára hivatkoztak, ti. szerintük az Orbán-kormány visszarepített minket a múltba, most pedig „nekünk kell lennünk a villámcsapásnak, hogy visszamenjünk a jövőbe” – mondta Vágó.

Egy előre bejelentett megfutamítás története

Bujkál a Rogán Antal, ötször hívtam ki vitára

- büszkélkedett az első Orbán-kormány alatt Stumpf István kancelláriaminiszter kabinetfőnökeként, EP-képviselősége alatt Bokros Lajos tanácsadójaként, majd az MDF szóvivőjeként és elnökségi tagjaként is dolgozó, magát szabadelvű konzervatívként meghatározó Kerék-Bárczy, aki Rogán Antal kihívójaként indul a pesti 1-es számú választókerületben. A három éve jelentősen átszabott választási térkép szerint ebbe a körzetbe került az I. és az V. kerület mellett a IX. és a VIII. kerület egy része is, de az már pont nem, ahol az „Összefogás a palotanegyedért” címen meghirdetett fórumot tartották.

Kerék-Bárczy Szabolcs többször is nyilvános vitára hívta ki a Fidesz frakcióvezetőjét, korábban arra kérve, adjon meg egy helyszínt és két vagy három lehetséges időpontot. Legutóbb az ATV Hírvita című műsorát javasolta a vita helyszínéül, de Rogán erre sem reagált, a Szociáldemokraták jelöltje, a korábban MSZP-s országgyűlési képviselő Szöllősi Istvánné viszont igen: szerinte Kerék-Bárczy megfutamodott, és azért nem akar vitázni a másik baloldali jelölttel, mert „nem tudja, hogy mi a programjuk”.

Kerék-Bárczy Szabolcs korábban a következőképpen indokolta, hogy miért kétszereplősnek képzeli el a vitát:

Mi vagyunk a két legkomolyabb, legnagyobb társadalmi támogatottsággal rendelkező jelölt, és mind a ketten demokratáknak valljuk magunkat.

A csütörtöki kampányeseményen úgy fogalmazott, hogy Rogán Antal Orbán Viktor „másik arca”, ezért neki „vele van dolga”, a versenytársainak pedig szerinte a saját választóikat kell meggyőzniük.

A DK elnökségi tagja péntekre bejelentett, „Kivel van az LMP?” című sajtótájékoztatóján az egyedül induló ökopártnak is nekimegy majd. A téma várhatóan az lesz, hogy Schifferék a kormányváltás ellenségei, de Kerék-Bárczy csütörtökön még „nem akarta lelőni a poént”. Hasonló bűnbakkeresést utoljára a Fidesztől láttunk 2006-ban, akkor az MDF-et hibáztatták Gyurcsány győzelméért.