Bauer Tamás fontos bejelentése

2014.03.07. 14:17
Péntek reggel óta azon tanakodtunk, milyen fontos bejelentést tesz a Demokratikus Koalíció alelnöke és XII. kerületi képviselőjelöltje, Bauer Tamás. Végül kiderült.

A politikus péntek kora délutáni sajtótájékoztatójáról csak annyit közölt előzetesen a DK, hogy alelnökük, Bauer Tamás "fontos bejelentést" tesz a XII. kerületi polgármesteri hivatal előtt. 

A sajtótájékoztató előtt öt perccel érkeztünk. Bauer egy, a hóna alatt Magyar Narancsot szorongató munkatársával állt a polgármesteri hivatal épülete előtt, néhány méterrel tőlük az MTI tudósítója várta, hogy kezdődjön az esemény. Az Index bátrabb volt, és persze meg akarta nyerni a hírversenyt, ezért megkérdeztük Bauer kollégájától, hogy elárulna-e, mi az a fontos bejelentés. 

"Már csak pár percet kell várni, azt már várják ki!" - mondta kollégájának Bauer, így tovább izgulhattunk.

Végül eljött az idő, és a DK alelnöke elárulta, miért is hívta össze a sajtótájékoztatót: azért, mert nem hajlandó aláírni a választási etikai kódexet. Mégpedig azért nem, mert a szövegtervezetben az alábbi mondatok szerepelnek:

a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség biztosítása érdekében

Márpedig Bauer szerint a Fidesz rengeteget tett azért, hogy a képviselőjelöltek között ne legyen esélyegyenlőség. 

De nemcsak ez a részlet vezetett el odáig, hogy Bauer inkább az ellenállást választotta, hanem a tervezet 3. pontja is:

A választási kampány célja a pártok és jelöltek, továbbá az általuk képviselt értékek, az elérendő célok bemutatása.

Csakhogy Bauer szerint ez álszent duma, merthogy a Fidesz politikusai elzárkóznak a nyilvános vitáktól. Bauer kerületi ellenfele, Fónagy János sem akart vele nyíltan vitába szállni. 

De ha ez még nem volna elég indok az etikai kódex elutasításában, íme a következő szövegrészlet:

A felek határozottan rögzítik, hogy tartózkodnak egymás pártjának és jelöltjének lejáratásáról, és ilyen céllal harmadik személyeket sem bíznak meg.

Bauer szerint ez megint csak álszentség a Fidesztől, aki éppen az általa pénzelt Civil Összefogás Fórumán keresztül járatja le az ellenzéket. 

A kaput a DK alelnökénél végül a 8. pont vágta ki, íme:

A felek választási reklámanyagaikat kötelesek jól felismerhető és mással össze nem téveszthető módon sajátjukként jegyezni.

Bauer erre úgy reagált, hogy a CÖF-ös plakátok is a Fidesz kampányának részei, mégsem tüntetik ezt fel azokon.

Amúgy a szövegtervezet többi pontjával egyetért és tudomásul veszi Bauer. 

A sajtótájékoztatónak egyébként volt egy tényleg fontos része. A DK alelnöke azt mondta, hogy miután közölte a Fidesz kerületi polgármesterével, hogy ő ezt a kódexet bizony nem írja alá, állítása szerint azt mondták neki, hogy akkor az ő pártja nem használhatja a kerületi plakáthelyeket, és nem reklámozhatja magát a helyi médiában sem. Bauer szerint viszont ez a lehetőség a DK-t is megilleti, függetlenül attól, hogy aláírja-e a kódexet vagy sem.

Ennyit a fontos dolgokról. 

Megszavazták: ha nincs aláírás, nincs plakáthely

Bauer Tamás aláírásmegtagadó akciójával egyedül maradt a kerületben, ugyanis a többi jelöltet állító párt, a Független Kisgazda Párt, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt, a Negyedik Köztársaság Párt, a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, valamint a Jobbik képviselői szignálták a kódexet. A jelöltek ezt követően megszavaztak, hogy az eredetileg Bauernek fönntartott plakáthelyeket és sajtó megjelenéseket azok a pártok osszák fel egymás közt, akik elfogadták a helyi etikai szabályozást. A XII. kerületben egy jelölt van, mégpedig a pénteki ülésről elsőként és mérgesen távozó Bauer Tamás, aki két hete mindenféle engedély vagy jóváhagyás nélkül elkezdte ragasztgatni saját plakátjait.