Megrótták Hegedűst a Horthy-szobor ügyében

2014.03.07. 12:58
A második legenyhébb szankcióval zárult a fegyelmi eljárás Hegedűs Loránt refortmátus lelkész ellen. Nem fosztják meg lelkészi hivatalától a Horthy-szobor avatása miatt. Hegedűs így is fellebbezik a döntés ellen, teljes felmentést szeretne.

Írásbeli megrovás lett a Budapest-Északi Református Egyházmegye Bíróságának ítéletét Hegedűs Loránt református lelkész fegyelmi ügyében, amely a Szabadság téri Hazatérés Templomában történt Horthy-szobor avatás miatt indult. Az ítélet nem jogerős. Hegedűsék felmentésért fellebbeznek, és biztosra veszik, hogy Horváth György, az egyházmegye jogtanácsosa (aki az ügyész szerepét töltötte be az eljárásban, de pénteken nem jelent meg) szintén nem fog belenyugodni az ítéletbe.

Hegedűs november 3-án avatta fel a templom előterében a Horthy Miklós bronz mellszobrát. Az istentiszteleten beszédet mondott Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője is. Ezalatt több száz, zömükben sárga csillagot viselő ellentüntető demonstrált a templom előtt a szobor felállítása ellen.

Másnap Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke közleményt adott ki, az illetékes egyházmegye esperesét  sürgősséggel fegyelmi felelősség megállapítására irányuló vizsgálatra kérte fel arról, "hogy ifj. Hegedűs Loránt magatartása megfelel-e a lelkészekről szóló törvény 91.§-a 1) a, h; i; j; pontjainak, vagyis megtett-e mindent egyháza jó híréért, kerülte-e megbotránkozást kiváltó magatartást, tartózkodott-e olyan tevékenységtől, amely megoszthatja egyháza közösségét".

Az eseményeket előzetesen vizsgáló belső jogtanácsos, Horváth György a palástvesztés megítélését kérte, vagyis azt, hogy Hegedűst fosszák meg a lelkészi hivataltól.

Alig néhányan hallhatták az ítéletet

Néhány napig úgy tűnt, hogy mégsem lesz vizsgálat, mert az illetékes testület szóba jöhető tagjai egymás után mondtak nemet a testületben való részvételre, így nem volt meg a megfelelő bírói létszám. Január 30-án végül mégis el tudott kezdődni az eljárás.

A péntek délelőtti ítélethirdetésre jóval többen voltak kíváncsiak, mint ahányan befértek az esperesi hivatal apró termébe. A Kálvin-téri ház második emeleti, alig több mint egy méter széles körfolyosóján és a terem ugyanilyen szűk előszobájában legalább nyolcvan ember zsúfolódott össze: újságírók és Hegedűs Loránt gyülekezetének tagjai, az ő szimpatizánsai. A tömegben az terjedt el, hogy mindössze tizenöten férnek be magába a terembe.

A tárgyalás rövid volt. A folyosón egy szót sem lehetett hallani a bent történtekből. Miután elhangzott az ítélet, szájról szájra terjedt tovább a tömegben. Alapvetően felháborodás fogadta, hazaárulóztak, volt, aki a bíró nevét kérdezgette, más azzal fenyegetőzött, hogy próbáljon csak kijutni mellette az, aki az ítéletet hozta. De volt azért olyan is, aki örült annak, hogy nem a legsúlyosabb szóba jöhető szankciót hozták, és ezt annak tudta be, hogy ilyen sokan eljöttek Hegedűs támogatói, szerinte ezért "nem merték" megtenni, hogy megfosszák Hegedűst a lelkészi hivataltól.

A tömeg végül békésen, énekelve hagyta el az épületet, a lefelé tartó lelkészt minden lépcsőfordulóban megtapsolták. Odakint az utcán, a Kálvin-szobornál sajtótájékoztatót tartottak Hegedűsék. Itt jelentették be, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen. Nemes Árpás, Hegedűs ügyvédje hangsúlyozta, hogy a második legenyhébb ítélet született, ennél enyhébb csak a szóbeli feddés lett volna, de ők csak a teljes felmentést tartják elfogadhatónak. A sajtótájékoztatón beszélt Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő, ügyvéd is a Nemzeti Jogvédő Alapítvány képviseletében, ő is azt mondta: győzelemnek tekinti az ítéletet.

Szeretetlen ítélkezés

Az ítélet részletes elemzésébe nem mentek bele, mert egyelőre csak a szóbeli indoklást hallották, az írásbeli indoklást megkapták ugyan, de még nem volt idejük elolvasni. Hegedűs egyelőre annyit mondott, hogy szerinte az eredeti vád tulajdonképpen "összeomlott", mert a bíró a Horthy-szobor avatását nem találta kifogásolhatónak, a templom politikai célú használatát pedig szerinte nem találták megállapíthatónak.

Az MTI szerint a testület a lelkészi törvény azon pontja miatt marasztalta el a lelkipásztort, amelyik tiltja a közösség megosztását, a gyűlöletkeltést, illetve azt, hogy a lelkipásztor olyat tegyen, ami a tiszta erkölcsbe ütközik. Hegedűs a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy "szeretetlen ítélkezésben" találták vétkesnek, amit visszautasított.

A sajtótájékoztatót feszültté tette egy incidens: az egyik operatőrről elterjedt a továbbra is nagyjából 60-80 fős tömegben, hogy többeket megütött a kamerájával. Hegedűs Loránt azt mondta: az ő feleségével minősíthetetlen hangnemben beszélt az operatőr, az egyik lányát pedig szintén fejbevágta a kamerával. A tömegben többen fenyegetően kezdtek beszélni az operatőrről, aki végül odament Hegedűsékhez bocsánatot kérni. A bocsánatkérést a lelkész elfogadta, de távozásra kérte az operatőrt. A sajtótájékoztató a Himnusz és a Székely Himnusz éneklésével fejeződött be.