Rekordmagas a Balaton vize

2014.03.07. 16:50

Megint rekordmagasságú a Balaton vízszintje, reggel az Országos Vízjelző Szolgálat jelentése szerint a tó átlagos vízszintje 129 centiméter volt, de a siófoki mércénél 132 cm. Ez az 1977-ben bevezetett vízszabályozási rend óta rekordmagasságnak számít, írja az Időkép.

Hasonlóan magas szintet 2010 elején mértek három napon át. Abban az évben 23 napon át volt a tó vízszintje 127 centiméter fölött, de idén megdőlhet ez a rekord, hiszen a tóba a vízgyűjtő területek felől az elmúl időszak csapadékos időjárása miatt jóval több víz érkezett, mint amekkora kapacitással tudják ereszteni a vizet az egy hete megnyitott Sió-zsilipen.

A mostani szabályozás előtti időkben a rendelkezésre álló adatok alapján voltak még magasabb vízállások. Így például 1931-ben 142, míg 1947-ben 155 centiméteres vízmagasságot mértek a Balatonban.

A magas vízállás elsősorban tartósabban erős északi szélesetén okozhat gondot a déli parton mélyebben fekvő településeken, de az előrejelzések szerint ilyenek nem lesznek a következő napokban.

Kellemes idő lesz a hétvégén

Keleten egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, estétől inkább csak a középső tájakon és a Dunántúlon számíthatunk többfelé esőre, záporesőre. Az éjszaka második felében nyugaton is szakadozni, csökkenni kezd a felhőzet, napközben már ott is többnyire derült, csapadékmentes időre van kilátás, írta előrejelzésében az Országos Meteorológiai Intézet (OMSZ).

Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti megyékben helyenként megélénkül, szombaton a Duna-Tisza köze északi részének kivételével több helyen meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, +6 fok között alakul, délnyugaton lesz az enyhébb idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton az ország legnagyobb részén 13, 16 fok között várható.