Századvég: Befagytak a pártok

2014.03.07. 14:44

Kijött a Századvég legfrissebb, 1000 fő megkérdezésével végzett közvélemény-kutatása, ami nem tartalmaz túl sok újdonságot, inkább csak megerősíti a Tárki és a Medián által is kimutatott tendenciákat: mobilizálódnak a bizonytalan szavazók, de ők nem a baloldal, hanem a Jobbik felé mozdulnak; stabil a Fidesz előnye, és stagnál a Kormányváltás (ex-Összefogás).

A kutatás szerint 2014 februárjára a a pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya már csak 29 százalék. A Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népességen belül továbbra is 32 százalék, a baloldali közös lista is maradt 20 százalékos. A számokból úgy tűnik, a Jobbik fölözte le nagyobb részben az aktivizálódó szavazókat, a szélsőjobboldali párt 13 százalékra növelte támogatottságát. Az LMP-re a teljes népességen belül 4 százalék szavazna, más pártra pedig 2 százalék.

szv1
Fotó: Századvég

A biztos szavazó pártválasztók között a kormánypártok támogatottsága továbbra is 51 százalék, míg a baloldali listára még kevesebben is szavaznának, mint januárban (27 százalék). A Jobbik az aktív választók között 16 százalékos szimpátiának örvend. Érdekesség, hogy a Századvég sorrendben a harmadik kutatócég, ami az LMP-t a parlamenti küszöb fölé saccolta – azt mondjuk érdemes hozzátenni, hogy pont az 5 százalék körül billegő pártokat a legnehezebb pontosan mérni.

szv2
Fotó: Századvég