Színre lépnek a kispingvinek

2014.03.07. 16:15

Pénteken bemutatták a sajtónak a budapesti állatkert pápaszemes pingvinkolóniájának két legfiatalabb tagját, Elzát és Ricót, akik hétvégétől már a kifutóban lesznek a többi 27 madárral. December elején keltek ki a tojásból, de a nagyközönség eddig nem láthatta őket, a kulisszák mögött, a fiókanevelő térben éldegéltek mostanáig. Ennek az az oka, a pingvinfiókáknak eleinte a legteljesebb nyugalomra van szükségük.

Az állatkert közleménye szerint Ricót a Madagaszkár pingvinjéről nevezték el, Elza pedig december 1-jei születésnapjának köszönheti a nevét. A tollmintája biokémiai vizsgálata alapján Elza is hím, még ha ránézésre nem is látszik rajta. Az állatkert magyarázata szerint nem ritkaság, hogy az állatkerti madarak nemükhöz nem illő nevet kapnak, régen sokszor előfordult, hogy egy hímnek gondolt madár tojásrakással lepte meg a gondozókat, és "egyfajta hagyománytiszteletből ma megesik, hogy szándékosan olyan nevet adnak egy madárnak, amilyet egyébként a neme alapján nem kaphatna".

A pingvinfiókáknak vannak idősebb testvéreik, anyjuk, Joy maga is Budapesten született hét éve, apjuk, Füves Holland Amszterdamból jött.

Dacosak a kis pingvinek, nem akarnak kézből enni