Bankszámla kell a segélyhez, de automata nincsen

2014.03.08. 07:48

A sajókazai önkormányzat úgy döntött, a pénzbeli szociális ellátásokat, vagyis a rendszeres szociális segélyt, a foglalkoztatást helyettesítő és lakhatási támogatást csak banki átutalással fizeti ki márciustól - írja a Népszava.

A lap szerint a településen egy takarékszövetkezet, de annak nincs automatája. Az emberek így vagy több száz forintos költséggel a pénzintézetben, vagy még drágábban, a postán kénytelenek pénzt felvenni.

Azok, akik olcsóbb szolgáltatást kínáló bankot választanának, átbiciklizhetnének a 6-7 kilométerre lévő Kazincbarcikára. Sajókazáról azonban csak a szomszédos Sajóivánkáig lehet eltekerni, onnan közúti tábla tiltja a kerékpáros közlekedést Kazincbarcikáig. Busz kétszer jár naponta, egy reggel, egy meg este, így a 22 ezer 800 forintos segély felvétele egy teljes napot is igénybe vehetne.

Az ügyben érintett 200 ember mégis megnyitotta a számlát, hiszen ha ezt nem teszik meg, egyetlen forintot sem kapnak.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda ügyvédje, Ammann Zsuzsa a lapnak azt mondta, senkit nem lehet kötelezni folyószámla nyitására, a rendelkezés törvényellenes. Az ellátások kifizetését és a jogosultak körét törvény határozza meg, melyet a képviselőtestület nem írhat fölül, nem szűkítheti a feltételeket.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal szerint viszont helyesen járt el a település vezetője.