Egymilliós kártérítést ítélt Strasbourg a Hunvald-per fővádlottjának

2014.03.11. 11:35

Nem vagyoni kártérítésként 3100 eurót (950 ezer forint) ítélt meg Gál Györgynek, az úgynevezett Hunvald-per fővádlottjának az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden kihirdetett első fokú ítéletében, írja az MTI.

Gált, a budapesti VII. kerület gazdasági bizottságának volt elnökét 2008 novemberében vették őrizetbe és helyezték előzetes letartóztatásba különböző korrupciós cselekmények gyanújával. A szabadságvesztést többször meghosszabbították, amit a szökés, illetve összebeszélés veszélyével indokoltak. Szabadlábra helyezték ugyan 2011 májusában, ám ugyanazon év júniusában ismét előzetes letartóztatásba helyezték, amiből decemberben szabadult.

Az első fokú bíróság 2012 februárjában nem jogerősen nyolc és fél év szabadságvesztésre ítélte. A fellebbezést még nem bírálták el.

Gál György 2011-ben fordult a strasbourgi székhelyű bírói fórumhoz, arra hivatkozva, hogy hazájában a hatóságok a vele szemben folytatott eljárás során megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményét, az indokolatlan előzetes letartóztatásával.