Ferge: A kormány elfeledkezett 3 millió emberről

2014.03.11. 15:50

Ferge Zsuzsa szociológus szerint a Fidesz második kormányzati ciklusa alatt, ha minimálisan is, de javultak az életszínvonalunkat befolyásoló bizonyos mutatók, például nőtt a foglalkoztatottság és csökkent az infláció, viszont erőteljesen nőttek a társadalmi egyenlőtlenségek: mintha a kormány elfeledkezett volna a legalul lévő három millió emberről.

A szociológus az atv.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a szociális területen aggasztó a kormány teljesítménye. "A segélyezési rendszer átszabása nyomán 2011 és 2012 között jelentősen növekedett a szegénység: a teljes népességben 4 százalékkal, a gyermekek körében pedig 20 százalékkal". Nőttek a társadalmi egyenlőtlenségek, méghozzá az elmúlt 1-2 évben különösen intenzíven, mint mondta, a statisztikában még mindig „Európa közepén” vagyunk, de már az egyenlőtlenebb társadalmak oldalán.

A társadalom legfelső tizedének jövedelme erősen nőtt, a legalsó tizedbe tartozóké pedig csökkent, a kettő közötti különbség jelenleg kilencszeres. A kutató arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre több feltételhez kötött és egyre nehezebb a közsegítséghez való hozzájutás (például az utcai ételosztás ügye), és egyre nagyobb az intolerancia is a rászorulókkal szemben.

Ferge szerint az elmúlt évek életszínvonalat javító intézkedései és folyamatai a legkevésbé sem érintik a legszegényebbeket, és a lecsúszástól komolyan fenyegetett alsóközéposztályt, vagyis mintegy 3 millió embert. Ferge úgy látja, egyfajta „hitvallásként” van jelen a kormányzati gondolkozásban, hogy 3 millió emberről le kell mondani, ahhoz, hogy a többieknek lehessen segíteni.