Keveset lehet tudni a másik Együtt 2014-ről

2014.03.11. 08:11
Fesztiválturizmussal élénkítené a magyar gazdaságot, de hivatalos programját még nem tette hozzáférhetővé a Bajnaiék pártjának nevét korábban bejegyző Tiner György. A mikropárt az egyik legpozitívabb szlogennel támad, de várhatóan csak egy-két hét múlva lendül bele igazán a kampányba.

Nem kapkodja el a választókkal való kapcsolatfelvételt az alternatív Együtt 2014 – ez az a párt, amely már 2012 novemberében, Bajnai Gordonékat négy hónappal megelőzve kérte a név bejegyzését, ami miatt utóbbi párt végül az Együtt – a Korszakváltók Pártja nevet vette fel. A hivatalosan Együtt 2014 néven bejegyzett pártot a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) január 30-án vette nyilvántartásba, mint jelölő szervezetet.

A Tiner György-féle Együtt 2014-ről azóta csak annyit lehet tudni, hogy 17 jelölttel sikerült országos listát állítaniuk, és 34 körzetben indulnak egyénileg. A pártnak viszont egyelőre sem honlapja, sem Facebook-oldala nincs, így a programról és a jelöltekről semmit nem lehet megtudni.

Ezzel kapcsolatban megkerestük Tiner György pártelnököt, aki elmondta, hogy „most lesz kinyitva a honlapjuk”, közelebbről a napokban, vagy legkésőbb a jövő héten. A cikk megírásakor még nem éles párthonlap az egyutt2014.org címen lesz elérhető, ami meglehetősen hasonlít Bajnaiék honlapjának címére, az egyutt2014.hu-ra.

Tiner György elmondása szerint a párt a kampányidőszak utolsó két hetére fog koncentrálni, ekkorra tervezik plakátok, óriásplakátok kihelyezését, illetve internetes kampányukat, amihez a Facebook-oldaluk már készül, de még szintén nem éles (a választóknak ezt nem lesz könnyű megtalálniuk: az „együtt 2014” keresőszavakra a Facebook ma is több mint 30 találatot ad). A párt az NVB-hez is leadott, de egyelőre nyilvánosan nem fellelhető logóját fogja használni, valamint egy olyan optimista kampányszlogent, amit a Jobbik is megirigyelne:

Magyarország legyen a mosoly országa!

Magyarország = partiország

A szlogen azonban nem szimpla neohippi marketingfogás, hanem a párt programjára való utalás, aminek középpontjában a pártelnök szerint a következő áll:

Magyarországnak a szórakoztatásban, a szabadidő eltöltésében, a bulizásban rejlő potenciált kell kihasználnia

– mondta Tiner, aki szerint a szektor megerősítéséből „a társadalom nagyon széles rétegei” profitálhatnának. Arra a felvetésre, hogy ez nem fokozná-e az ország Budapest-centrikusságát, a vidéki nyári fesztiválokat hozta fel ellenpéldaként.

Tineréknek tizenkét megyében és Budapest több körzetében sikerült összesen 34 jelöltet állítaniuk, az országos listaállításhoz legalább kilenc megyében és a fővárosban, minimum 27 választókerületben kell egyéni jelölteket indítani. Mivel az Együtt 2014 országos listáján csak 17 jelölt szerepel, ezért az ebben a kategóriában a legkisebb, 149 millió forintos állami támogatásra jogosultak, plusz egyéni jelöltenként 1 millió forintra, ezt azonban 2 százalék alatti szereplés esetén vissza kell fizetniük.

A névvita

A pártelnök a baloldali Összefogás/Kormányváltás országos listáján induló Szigetvári Viktor szerint felajánlotta neki, hogy 100 ezer euró ellenében visszalépnek az indulástól, Tiner azonban azt mondta, nem emlékszik ilyen találkozóra, és jogi lépéseket fontolgat Szigetvári nyilatkozata miatt. A pártelnök kérdésünkre elmondta: még nem indítottak pert, egyelőre „a jogászaiknál van a kérdés”. Ugyanakkor Tiner szerint a névvita ügyében utoljára tavaly júliusban tárgyaltak, de akkor sem Szigetvárival, hanem Juhász Péterrel és egy kollégájával.

Ezt a Madách téri találkozót Együtt-PM-es részről is megerősítették, ugyanakkor Szigetvári Viktor korábbi nyilatkozata szerint decemberben véletlenül futottak össze a Széll Kálmán téren, és itt tette Tiner azt a körülbelül harmincmillió forintos ajánlatot, amit azóta tagad.