A gárda miatt eljárás indulhat a Jobbik képviselőjelöltje ellen

2014.03.12. 15:44

A kalocsai ügyészség március 3-ai határozata szerint "nyilvánvaló, hogy a magát Új Magyar Gárdának nevező mozgalom azonos a régi Magyar Gárda Mozgalommal, a jogfolytonosságot bizonyítják a külsőségek, egyenruha, zászló, eskü, köszöntés, a szervezeti rendszer felépítése és azonos erkölcsi ideológiai gondolatvilág".

Az Index a Roma Sajtóközponttól úgy értesült, hogy a kalocsai ügyészség mostani határozatában két személyt gyanúsít egyesülési joggal való visszaélés bűntettével: Mészáros Istvánt, aki tavaly óta a szervezet főkapitánya, és Ferenczi Henriket, Mészáros helyettesét. Mivel Mészáros a Jobbik Bács-Kiskun Megyei 06. számú egyéni körzetben a Jobbik jelöltje, a párt országos listáján pedig az 55. helyen szerepel, ezért illetékességből továbbítják az eljárást a Központi Nyomozó Főügyészségnek. A képviselőjelöltek mentelmi jogot élveznek, azonban ennek felfüggesztéséről dönthet a Nemzeti Választási Bizottság, ha azt a hatóság indítványozza.

A nyomozóhatóságok gyanúja szerint az új és a régi gárda azért is azonos, mert az Új Magyar Gárda rendezvényein felszólalók a bíróság által betiltott "rasszista, fajgyűlölő és kirekesztő" szervezet utódjaként aposztrofálják az egyébként hivatalosan nem bejegyzett szervezetet. A Fővárosi Törvényszék még 2010-ben jogerősen elutasította a mozgalom bejegyzési kérelmét.

Az Új Magyar Gárda ügyében a Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) tett feljelentést a tavaly márciusi solti tisztújítást követően egyesülési joggal való visszaélés gyanúja miatt. A NEKI igazgatója, Muhi Erika szerint a kalocsai ügyészség friss határozata alapján nemcsak a régi és az új gárda azonos, de mivel az egyik gyanúsított a Jobbik képviselőjelöltje, lehull a lepel a Jobbikról is, a párt ugyanis a választási kampányban igyekszik magát a szélsőséges nézetektől való távolságtartással bemutatni.