Dugdossák Orbán Viktort

2014.03.12. 14:01
Orbán Viktort a legkevésbé biztos választókerületekben veti be a Fidesz. A legrosszabb helyekre koncentráló lokalizált kampány programjait a miniszterelnök stábja néha egyáltalán nem, néha csak az utolsó pillanatban jelenti be az országos sajtónak. A bújtatással elérhető, hogy az országos lapok, tévék riporterei csak ritkán zavarják meg az eseményeket, a helyi média és a meghívott újságírók viszont nyugodt légkörben tevékenykedhetnek a miniszterelnök körül.

Csak a kormányoldal számára legrosszabb támogatottságú választókörzeteket járja végig Orbán Viktor. A pártelnök-miniszterelnök két-három hete kezdett országjárásba.

A Fidesz a győzelmi esélyek szerint rangsorolta a választókerületeket, és a 106 körzet leggyengébb harmadában kezdett erős választási hajrába. Ezeken a helyeken szerepeltetik Orbán Viktort is. A miniszterelnök személyes fellépéseire pedig egy helyi kampányt is rászerveznek.

Egy operatőr asztalra állva filmezi Orbán Viktor ózdi kampányeseményét
Egy operatőr asztalra állva filmezi Orbán Viktor ózdi kampányeseményét
Fotó: Miniszterelnökség / Facebook

A lokalizált kampány következménye, hogy Orbán stábja megpróbálja lehetőleg távol tartani a helyi programokról az országos sajtót. Már az alsó egyharmadot járó körút egyik első állomásán, Ózdon lemaradtak a nagyobb újságok és tévék a miniszterelnök bejelentéséről. Orbán a helyi tévének adott interjúban mondta el, hogy a kormány újabban már azon is dolgozik, hogyan támassza fel a magyar bányászatot.

A sok száz-, sőt ezermilliárdosra becsülhető terv bejelentéséről az Index is készített volna saját helyszíni tudósítást, de – akárcsak a többi fővárosi médium – nem tudott, mert csak utólag értesült a miniszterelnöki fellépésről. Orbán mondatait, és hogy mi történt az egyébként nagyon látványos, romos szerelőcsarnokban, az MTI-ből és a miniszterelnök Facebook-oldaláról lehetett összeollózni.

Utólag tudtuk meg azt is, hogy Orbán Viktor egynapos körúton járt a Nyírségben, bográcsozott a helyiekkel, majd hazafele beugrott egy rövid családlátogatásra Szijjártó Péter államtitkár otthonába. Ezekről a találkozókról kizárólag Orbán Facebook-oldala adott közre egy összevágott videót.

Ugyanezzel a technikával csepegtettek információkat a Pest és Tolna megyei körútról is. A városi szervezet előre összehívta a helyi médiumokat, Orbánt pedig elkísérték saját emberei, akik a legszebb pillanatokat örökítették meg fényképeiken, videóikban. A Facebookon néhány nap alatt sok ezren lájkolták Orbán Ercsiben készült ultipartis fényképét.

A krími ukrán–orosz konfliktus első hétvégéjén a fegyveres konfliktussal fenyegető helyzet miatt az Index megpróbálta emailen elérni Orbán Viktort. A miniszterelnök stábján keresztül igyekeztünk megtudni, mi az álláspontja az egyre súlyosabb konfliktussal kapcsolatban. Ekkor már az ellenzék is támadni kezdte a miniszterelnököt, hogy sűrű kampánykörútja ellenére semmit nem mondott az oroszok krími megjelenéséről. A nemzetközi politikára vonatkozó kérdésünkre nem jött válasz, csupán egy értesítést kaptunk, hogy a kormányfő időközben elmondta véleményét. Orbán Viktor Simon István egyéni vállalkozó telephelyén tett látogatásán nyilatkozott a világhelyzetről.

A miniszterelnöki stáb szerint arra sincs mód, hogy akár csak egy héttel előre kiadják a miniszterelnök programlistáját.