Bontják a volt Ipari Minisztériumot

2014.03.13. 13:13

Csütörtökön reggel megkezdődött a Margit körúton álló volt Ipari Minisztérium bontása. Halmai Zoltán, a beruházást végző Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, hogy először kibontják a homlokzatból az alumínium függönyfalakat, a belső nyílászárókat és az elektromos vezetékeket. 

Az épület mögött már ott állnak a szelektív gyűjtő konténerek. Amikor már csak a csupasz vasbeton szerkezet marad, akkor azt egy speciális harapó géppel bontják el. A vasbetont nem a helyszínen darálják össze, hanem a lerakóhelyen. A bontás miatt  egyelőre nem lesz útlezárás a környéken. Miután eltűnik az épület, megnyílik az a szélcsatorna, amely a Duna felé kitisztítja a környéke. a bontás miatt.

A bontás megkezdésekor ott volt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és Láng Zsolt II. kerületi polgármester is. Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány határozata után egy évvel kezdődik meg a munka, de közben rendezni kellett az épület és a telek tulajdonjogát, és meg kellett tervezni az irodaház bontását. A munkát közbeszerzésen nyerte el a Swietelsky.

A bontás júniusi befejezése után még két használaton kívüli épület marad a területen, ahol közparkot alakítanak ki. A volt gyári csarnok és az úgynevezett melegpörgető épületének hasznosítására sok jó megoldás érkezett a Széllkapu ötletpályázatra, de az építészek ezekről még nem döntöttek.

A kiírásra több mint 230 pályamű érkezett a február 24-i határidőig, amelyből 23-at díjazott a zsűri. Incze Zsolt, a Millenáris park vezetője a díjátadón úgy fogalmazott: "a legjobb pályázatokból összeállított, lehető legszélesebb merítést próbáljuk továbbgondolásra javasolni a későbbi építészeti tervpályázat kiírásakor".