Kérdezzünk rá, hányan éltek vissza a nevünkkel!

2014.03.13. 15:03

Jogvédő szervezetek arra buzdítanak, hogy kérdezzük meg a választási irodáktól, melyik pártok éltek vissza a nevünkkel.

Tizennyolc, köztük korábban teljesen ismeretlen párt állított országos listát az idei választásra. Több beszámoló is érkezett arról, hogy a pártok adták-vették az ajánlásokat tartalmazó listákat és saját maguk hamisították a választópolgárok aláírásait. Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért ezért mintalevelet írt, amelyen bárki rákérdezhet: hány párt ajánlásgyűjtő ívén szerepel a neve.

Megkérdeztünk egy helyi választási irodát, hogy megtudhatjuk-e, hogy hány ajánlóíven szerepel a nevünk. Az iroda munkatársa azt mondta, hogy nekik 7300 oldalt kellene átnézniük ahhoz, hogy válaszolni tudjanak. Egyébként nem tudják, hogy egyáltalán kiadhatják-e ezt az információt. A Nemzeti Választási Irodához irányítottak minket.

DBELO20140217001
Fotó: Beliczay László

Az NVI szintén nem tudta megválaszolni ezt a jogi kérdést, ők azt mondták, hogy keressük a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot. A NAIH csütörtök délutánra ígért választ az ügyben.

Az EKINT, a Helsinki és a TASZ azzal érvel, hogy alapvető jog az, hogy megtudhassuk: kik és milyen adatot kezelnek rólunk. Az, hogy milyen pártok választáson való indulását támogatja egy választópolgár, személyes adat, amelyet a három szervezet szerint a választási irodák kezelnek (náluk vannak az ajánlást tartalmazó papírok). Ezért a lakóhelyünk szerinti választási irodánál rákérdezhetünk, hogy hány jelölt indulását támogatta a – saját vagy hamisított – aláírásunk

Nincs statisztika

A Nemzeti Választási Bizottság korábban kimutatást kért a Nemzeti Választási Irodától arra vonatkozóan, hogy hányan tettek többes ajánlást, illetve hány ajánlást tettek a több jelöltet ajánló választópolgárok. Az NVI viszont azt mondta, hogy nincs erre vonatkozó statisztikája, ezért ezt a kérdést ilyen módon nem lehet vizsgálni.