Kikelt az első rétisas fióka a Hortobágyon

2014.03.13. 21:27

Csütörtökön 13:42 órakor kikelt az első rétisasfióka a Hortobágyi Nemzeti Park területén abban a fészekben, amit a Természetfilm.hu csapata és a nemzeti park bekamerázott. rétisasfióka

A fészket február eleje óta több ezren figyelték a Ustreamen, mivel a természetvédők "természetfotós" pályázatot írtak ki a nézőknek. Az első képet Feller György töltötte fel (itt nézhető meg) a kikelő fiókáról - tudtuk meg Kiss Ágnestől, a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely munkatársától.


A bekamerázott fészekben egyébként még két tojás van, ami elég nagy szám, mivel a rétisasok általában két tojást tojnak. A nemzeti park területén és közvetlen környékén 21 költőpárt számoltak meg a szakemberek. A fiókák kikelését és fejlődését június közepéig lehet megfigyelni online.

retisas fioka3 horvath tibor
Fotó: Horváth Tibor

A rétisas igen érzékeny, óvatos faj. A szabad természetben közelről, nagyon nehéz megfigyelni anélkül, hogy megzavarnánk. A fészekhez a költés megkezdése előtt kihelyezett kamerát megszokták, így viselkedésük teljesen természetes. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy a fajról természetes közegében, zavarás mentesen tudjunk információt gyűjteni. A közvetítés segítségével azok is megismerhetik őket, akiknek kevés lehetőségük van kijutni a természetbe.

A rétisas magyarországi fészkelő állománya jelenleg 250-280 pár. Hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke egymillió forint. A természetvédelmi erőfeszítéseknek hála a költő populáció stabil. Azonban a közelmúltban tapasztalt, ragadozómadarakat ért mérgezéses eseteknek gyakran esnek áldozatául. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nyilvántartása szerint 2000 óta 176 sas esett mérgezés, lelövés vagy fészekpusztítás áldozatául.