Mesterházy házhoz ment

2014.03.13. 20:14
Nem lennék Mesterházy Attila helyében. Persze hosszan tudnám sorolni az okokat, de most éppen azért, mert az MSZP-s politikus már képtelen mozdulni táblás tüntetők nélkül, akik többségében a Mi van Attila, mire vered magad?! szintjén mozognak. De hogy miből van pénzük tankolni ezeknek a tüntetőknek, azt soha nem találnák ki.

Mesterházy Attila csütörtöki kampányroadshowjának első állomása a Felcsút közelében lévő Göböljárás-puszta volt. Itt azt a juhász férfit látogatta meg, akinek gyakorlatilag azért kellett eladnia több száz állatát, mert az évtizedekig bérelt földet nem bérelhette tovább: a több családnak otthont adó majorság körüli földek bérleti jogát mind Orbán szülőfalujának polgármestere, Mészáros Lőrinc nyerte el (a történetéről itt olvashat bővebben). A göböljárás-pusztai férfi, Váradi András a kormányváltók egyik kiemelt kampányarca, Együtt-PM tag, a baloldali összefogás egyik hivatalos kampányfilmjének főszereplője

unnamed
Fotó: Német Tamás

A majorság és a történet rövid bemutatása közben a férfit, Mesterházyt és a helyi kormányváltó képviselőjelöltet, Horváth Andrást végig kísérte 8-10 tüntető, akik olyan táblákat tartottak a magasba, mint 37 napja várjuk a választ: Mit tudsz a 240 millióról?, vagy Mit tudtál Zuschlagról Attila?. Így aztán nem is lehetett olyan felvételt készíteni róluk, hogy ne legyen a képen egy-két táblát tartó tüntető. 

Ha a táblás emberek vonulása nem lett volna önmagában is frusztráló, a Mészáros-földekkel körülvett majorság körbejárása közben, néhány lépésre a juhász otthonától egy ember állította meg az egész társaságot, hogy innentől már magánterületen vagyunk,

senki nem mehet tovább.

Mintha azért küldték volna oda szerencsétlen embert, hogy mutassa be a majorságban élők nyomasztó mindennapjait. Ment egy darabig a találgatás, hogy akkor hány lépést kell milyen irányba tenni, hogy ne legyünk magán területen, de a kirendelt férfi végül rövidre zárta: arra a bevezető útfelé kellene lépni kb 40-et, és akkor jó lesz.

A határ

A tüntetők egyébként szépen csendben, kitartóan követték Mesterházyt és Horváthot, egyszer lett egy kisebb konfliktus, amikor a nyilatkozó Mesterházy azt mondta, hogy ha nyernek, kitakarítják ezeket a szemeteket a hatalomból. Erre hördült föl az a pár ember, hogy "Attila, ne szemetezz itt!" De a legszebb mondat az egyik fiatal tüntető szájából mégiscsak az volt, hogy:

Erre vered magad?

− bármit is jelentsen ez a mondat az adott körülmények között.

Mesterházy néhány újságírói kérdésre elmondta, hogy ezt csinálja a Fidesz: nem tartja tiszteletben azokat a kisebb, családi gazdálkodókat, akik "megművelik a magyar földet". Ha valami megtetszik nekik elveszik, vagy törvényeket alkotnak, hogy elvehessék.

A paksi bővítéssel kapcsolatban pedig azt mondta, az csak apropó volt, hogy hitelt vegyen fel a kormány. IMF helyett az orosz hitelt választotta. Hozzátette, hogy ők azt szeretnék, ha népszavazást tartanának a paksi bővítés ügyében.

Arra a kérdésre pedig, hogy mit gondol arról, hogy Gyurcsány szerint a választások után 2006-nál is nagyobb zavargások lehetnek azt felelte: ezt csak a Fidesz mondhatja meg, hogy hogyan kezelik az esetleges vereségüket.

Indulás előtt még elmondta, hogy ha kormányra kerülnek a végére fognak járni ennek és az ehhez hasonló igazságtalan ügyeknek. Majd megköszönte a tüntetőknek a részvételt és beült az autójába. Az egyik tüntető még utánakiáltotta: „Irány a gyorskocsi!”, mire a többi: „Ez jó, ez jó".

A következő állomás a felcsúti stadion volt, ahol csak egy pillanatra álltak meg Mesterházy és Horváth. A stadion egyébként jól halad, mi pedig megállapíthattuk, hogy Felcsút a baloldal Őszöde lett: nincs olyan magára valamit is adó balos politikus, aki ne pózolt volna már az épülő stadionnal, Orbán házával vagy akár csak a várostáblával. Gyurcsány például egész videósorozatot szentelt a településnek.

Mesterházyék most csak a kerítés mellett megbeszélték, amit ezzel az üggyel kapcsolatban meg kell, elhangoztak a kulcsmondatok és már folytatták is útjukat a bicskei MSZP irodába, ahová már nem engedték be a sajtót. A tüntetők természetesen itt is kint álltak a táblákkal. Míg Mesterházy bent tárgyalt, addig kint kiderült, hogy a tüntetők helyiek, többségében nyugdíjasok, ezért van idejük ezt csinálni, és a benzinköltségre pedig nem fogják kitalálni honnan van pénzük: a rezsicsökkentésből. A kör bezárult.

Itt is volt egy kis közjáték, amikor egy idős úr, aki bevallása szerint kommunista megjelent, hogy picit ellentmondjon a tüntetőknek. Itt elhangzott néhány "Ha leváltjátok ezt a rezsimet, jobb, ha disszidáltok" és "Neked nem számít az a pár ezer forint, amit megspórolsz öreg?" mondat, de a legszebb pillanat az volt, amikor kiderült, hogy a "bűnözők mellé állt" idős úr osztálytársa volt az egyik táblás tüntetőnek. Soha nem szeretnék így találkozni Bartha Pisti barátommal!

Kommunista festő

Körülbelül fél óra után Mesterházy kijött a párt irodájából és továbbindultak Székesfehérvárra, a következő kampányállomásra. Oda már nem kísértük el a kormányváltók miniszterelnökjelöltjét, ahogy a kis tüntető csoport sem. De minden bizonnyal várták már Székesfehérváron is a helyi tüntetők.