A pártok maguk döntöttek a tüntetés lefújásáról

2014.03.15. 08:39
Az operatív törzs délután fél egykor még nem tartotta indokoltnak az ünnepségek elhalasztását a közelgő szélvihar miatt, a pártok saját felelőssége volt eldönteni, hogy saját rendezvényeiket megtartják-e. A Kormányváltás pártjai arra jutottak, lefújják a Szabad sajtó útra tervezett tüntetést. Március 30-án fogják bepótolni, ma pedig a Petőfi szobornál beszéltek a vezetőik a csalódott híveknek. A Jobbik megtartja a rendezvényét. Fodor Gáborék pártja is.

Először figyelmeztetést, később már riasztást adott ki szombatra a meteorológiai szolgálat Magyarország északi és keleti megyéire a viharos szél miatt. Sokfelé 90 kilométer per órás széllökések várhatóak, és por-, vagy homokviharok is kialakulhatnak. A vihar északról halad dél felé.

terkep
Fotó: met.hu

Az OMSZ-féle veszélyjelzés szerint másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben Budapest területén is a szél miatt. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

"Délután 4 óra tájban a front legintenzívebb szakasza az Alföldön robog majd keresztül, itt a legerősebb széllökések megközelíthetik a 100 km/h-t" - állt a reggeli előrejelzésben. Negyed ötkör már Magyarország nagyobb részén volt érvényben narancs riasztást, mint amekkorán nem.  A legészakibb területeken ugyanakkor addigra elsőfokúra, citromsárgára mérsékelték a riasztási fokozatot.

A front estére fogja elhagyni az országot, de a Dél-Alföldön még ekkor is lehetnek komolyabb szélrohamok. Budapest környékére és két további megyére vasárnap éjfélig tart a figyelmeztetés. A viharossá fokozódó szél helyenként por-, vagy homokvihart okozhat az OMSZ figyelmeztetése szerint.

Zárja be az ablakot, ne parkoljon fa alá!

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság összeszedett néhány tanácsot a szélviharra:

  • a heves szél miatt az ajtókat, ablakokat indokolt gondosan bezárni
  • a redőnyöket érdemes felhúzni, vagy teljesen leengedni.
  • A kitört ablakok, lehulló üvegszilánkok okozta sérülésekért és károkért az épület tulajdonosai felelnek
  • Az ablakpárkányra kihelyezett tárgyakat, virágládákat rögzíteni kell, illetve javasolt átmenetileg eltávolítani.
  • Ne parkoljunk nagy, idős fák alá, ahol faág letörésére lehet számítani!
  • Gyalogosként közlekedve is számítsunk a szél által a magasból lesodort, leeső tárgyakra, kisebb-nagyobb faágakra, kerüljük azokat a helyszíneket, ahol ilyen veszélyekkel kell számolni.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztése a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapjára is kikerült >>>

Délután három órakor a Jobbik és a kormányváltók is tüntettek volna Budapesten. Háromnegyed egykor jelent meg a hír az MSZP Facebook-oldalán:

A várható, viharos erejű szél miatt, a mai 15 órára meghirdetett tüntetés a Szabad sajtó útján elmarad. További részletek hamarosan!

Délelőtt még az MSZP-től azt mondták, nem kaptak tájékoztatást a rendkívüli időjárási helyzetről, így nem tudnak olyan okról, ami miatt ne tarthatnák meg a rendezvényt. Rácz Krisztina (Együtt) akkor azt mondta, folyamatosan értékelik a helyzetet, utoljára 10-kor elemezték, és akkor úgy látták, nincs ok a rendezvény lefújására.


Fotó: Huszti István / Index

Az Együtt-PM végül így indokolta egy óra körül a lefújásról szóló döntést:  "a kormányváltó szövetség szervezői úgy döntöttek, nem kockáztatják senki testi épségét". Megállapodtak arról is, hogy a választás napjáig hátralévő hetek valamelyikén, ugyancsak hétvégi időpontban megtartják, pótolják a ma lemondott rendezvényt.

Az esemény lemondásával kapcsolatos döntést a szervezők a rendőrséggel folytatott konzultáció után hozták meg. A tüntetésen részt venni szándékozó polgárok biztonsága a legfőbb prioritás. A szervezők köszönik mindenkinek, aki munkájával részt vett az esemény szervezésében, előkészítésében, vagy útnak indult, hogy ma a kormányváltókkal ünnepelhessen – ami késik, nem múlik! - írták.

Kettő körül kiderült, hogy Mesterházy Attila, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc fél háromra a Petőfi szoborhoz fog menni, ahol a Pestre felrándult, a tüntetés lefújása miatt csalódott baloldali híveikhez beszélnek. Mesterházy Attila itt bejelentette, hogy március 30-án lesz a pótdemonstráció.

A Jobbik nem fújta le a saját rendezvényét. A párt szóvivője egy óra körül az Indexnek azt mondta: folyamatosan figyelemmel kísérik az időjárást, de egyelőre a Kormányváltás pártjaival ellentétben úgy döntöttek, hogy megtartják a rendezvényüket délután háromkor a Deák Ferenc téren. A fővárosi rendezvényük a Kodály köröndön kezdődött, onnan mentek át a Deákra.

A Jobbik gyűlésén, három órakor a szokásos "Adjon az Isten - Szebb jövőt!" -köszöntéssel egyidőben kezdett el szemerkélni az eső, olyan 1500-an gyűlhettek össze. A szervezők bejelentették, hogy amint az időjárás rosszabbra fordul, azonnal lefújják az eseményt.

A Magyar Liberális Párt is megtartotta a gyűlését a Március 15. téri Petőfi-szobornál, Fodor Gábor mondott beszédet.

Megtartotta a CÖF is a délután ötre tervezett ünnepi megemlékezést és koszorúzást a Bem szobornál. Úgy volt, hogy Tarlós István főpolgármester mond beszédet, de végül nem tette.


Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index

A nemzeti ünnepek szervezéséért a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) alá tartozó Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság felel. Az államtitkárság reggel kilenc órai közleménye szerint az ünnep eseményeit - mint minden esetben – most is az operatív törzs felügyeli, amelyben minden érintett szerv, többek között a rendőrség, a meteorológiai szolgálat, a mentők, a katasztrófavédelem képviselői jelen vannak.

A KIM sajtóosztálya az időjárás miatt kialakult helyzettel kapcsolatos kérdéseinkre délután fél egykor azt válaszolta:

  • "Egyelőre nem indokolja a nemzeti ünnep programjainak elhalasztását", hogy a szél erőssége délután átmenetileg eléri a 70-90 km/h-s sebességet. Budapesten az előrejelzések szerint nem várható sem homokvihar, sem nagy mennyiségű csapadék, írták.
  • A halasztás a KIM szerint "különösen arra való tekintettel" sem indokolt, hogy "mind biztonságtechnikailag, mind tömegkezelés szempontjából minden megfelelő előkészületet megtett az operatív törzs, a rendőrség és a katasztrófavédelem".
  • Amennyiben a szél erőssége meghaladja a 90 km/h-s sebességet, az operatív törzs dönt a rendezvények további megtartásának feltételeiről.
  • A pártok saját felelősségre megtarthatják a rendezvényeiket.
  • A nemzeti ünnep rendezvényei a nap hátralévő részében zárt helyszíneken, a Budai Várban lesznek.
  • Ha a testi épségüket veszélybe sodorhatja az időjárás, az operatív törzs pontosan tájékoztatni fogja az állampolgárokat, ígérték.
  • Az operatív törzs egész nap folyamatosan ülésezik, a törzsben képviselteti magát az OMSZ is, így azonnal értesülnek az időjárás változásairól.

A vihar miatt nemcsak politikai rendezvény maradt el. Nem tartják meg  a Győri Tavaszi Fesztivál szombat estére tervezett megnyitóját sem, ami egyben a megyeszékhely fesztiválévének nyitórendezvénye lett volna. Az MTI-nek a városháza szóvivője, Domanyik Eszter azt mondta: a közönség és a fellépők biztonsága érdekében döntött úgy Borkai Zsolt polgármester, hogy elmarad Másik Lehel és Vizeli Csaba Klapka című rockmusicaljének előadása, amelyet a Városháza előtti téren, ingyenes előadáson láthatott volna a közönség.