Spórolna a tonfákon Kövér házőrsége

2014.03.18. 10:43 Módosítva: 2014.03.18. 11:41

Kedd reggel megjelent a kormány honlapján egy belügyminisztériumi rendelettervezet az Országgyűlési Őrség által alkalmazható kényszerítő eszközökről.

Mi lehetne a házőrnél?

Például:

- 9 mm-es Makarov tölténnyel működő pisztolyok, géppisztolyok
- 9 mm-es Parabellum tölténnyel működő pisztolyok, géppisztoloky

- 7,62 mm-es 43M tölténnyel működő gépkarabélyok,
-12-es kaliberű előágytáras ismétlő vagy öntöltő, félautomata sörétes puskák,
- Normál rendőrbotok,
- Változtatható méretű összetolható rendőrbotok,
- Többcélú rendőrbotok, tonfák,
- Elektromos sokkolók.
- Fémből készített kézi egész- és félbilincsek,
- Útzárak.
- Védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotot előidéző, természetes vagy mesterséges hatóanyagú, könnyfakasztó, szemet, nyálkahártyát irritáló eszközök és anyagok

A 2012-es országgyűlési törvény kimondta, hogy a parlamenti őrök kényszerítő eszközként testi kényszert, bilincset, vegyi eszközt, elektromos sokkoló eszközt, rendőrbotot, útzárat, megállásra kényszerítést, lőfegyvert alkalmazhatnak a rendőrségre vonatkozó szabályok szerint. (Ezeket mind nem használhatják a rendzavaró képviselők megfékezésére, a törvény szerint "a tárgyalási rend fenntartásával kapcsolatos feladatok ellátása során" legfeljebb testi kényszert alkalmazhatnak.)

Amikor az őrség 2013 januárjában megalakult, a Készenléti Rendőrségnél rendszeresített kényszerítő eszközöket vettek nekik. Viszont – ahogy a Belügyminisztérium magyarázza -, a napi munkavégzésben az eszközök elhasználódnak, lejár a szavatossági idejük, ezért pótolni kell őket, újakat kell beszerezni. A rendészetért felelős miniszter, vagyis Pintér Sándor felhatalmazást kapott arra, hogy a házelnök véleményének kikérésével rendelet alkosson a témában, ezért készült a most kiadott tervezet.

A tervezethez tartozó hatásvizsgálati lap szerint 2014-ben 2 millió forintig áll rendelkezésre költségvetési forrás kényszerítő eszközök beszerzésére. Így nem csoda, hogy a szabályok nagy része a takarékoskodást célozza.  Például csak olyan új eszközt lehetne beszerezni, amit lehet együtt használni a meglévő régiekkel.

Előírnák azt is, hogy a rendszeresítés során figyelembe kell venni minden olyan rendelkezésre álló objektív információt, hiteles vizsgálati eredményt, minősítést, dokumentumot akár más EGT-államtól, akár társszervtől,  "amellyel az alkalmazhatóság megítélési folyamata gazdaságosabbá tehető". A tervezet kötelező próbahasználatot ír elő új eszközök beszerzése előtt, és itt is az egyik szempont, amit figyelni kellene, a gazdaságos üzemeltetés lehetősége. A rendelet a tervek szerint április elsején már hatályba is lépne.