Lenyúlta a kormány a Jedlik-programot?

2014.03.19. 08:58 Módosítva: 2014.03.24. 16:09

Kísértetiesen hasonlít Varga Mihály gazdasági miniszter múlt héten bejelentett Jedlik-programja egy magyar elektromos autót fejlesztő cég, a TZ-Elma Zrt. által évekkel korábban kidolgozott Jedlik Ányos-tervéhez - írja a Blikk. 

Az NGM szerint

A Nemzetgazdasági Minisztérium később elismerte, hogy két alkalommal is megkereste őket a TZ-ELMA Zrt. képviselője az elektromos autó hazai gyártásával kapcsolatos elképzeléseivel. Ugyanakkor a tárca szerint nem volt teljes számukra az elküldött Jedlik-tervük. – A múlt héten bejelentett Jedlik-program a TZ-ELMA Zrt. ötletszerű elképzeléseihez képest komplexen célozza meg az elektromosautó-programot – írták.

A lapnak nyilatkozott a cég tanácsadója, Bednár András, aki szerint az általa évekkel korábban kidolgozott Jedlik-tervet többször elküldték a Nemzetgazdasági Minisztériumba, és több vezetővel is tárgyaltak, köztük Matol­csy György akkori nemzetgazdasági miniszterrel, februárban pedig Orbán Viktornak mutatták meg elképzeléseiket.

Bednár a legjobban azon lepődött meg, hogy kiderült: a kormány az elmúlt három évben 2,1 milliárd forinttal támogatta a villanyautók elterjedését, de erről a produkáló magyar fejlesztőcég nem is hallott korábban. Van egy prototípusuk, az Elma2, amit ennyi pénzből már el lehetett volna kezdeni gyártani, ezért Bednár a bejelentés után írt Varga Mihálynak, aki egy helyettes államtitkárát küldte el hozzá.

"Megkérdeztem a munkatársától, hogy kik kapták a milliárdos állami támogatásokat. Azt felelte, hogy különböző fejlesztők. Amikor azt kérdeztem, hogy milyen eredménye lett a támogatásnak, nem tudott mit mondani" – nyilatkozta a tanácsadó lapnak.

A Blikk megkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot is az ügyben, de eddig nem kaptak választ.