Nem lesz Orbán–Vona-vita

2014.03.19. 11:49

Az Index információi szerint nem lesz miniszterelnök-jelölti vita Orbán Viktor és Vona Gábor között.

Az eddig példátlan kampányeseményt maga Vona Gábor, a Jobbik elnöke harangozta be hétfőn, pártja pedig kedden egy újabb sajtótájékoztatón erősített rá a hírre. Dúró Dóra azt állította, a Jobbik biztos benne, hogy a kormányfőjelölti vitát két nappal az országgyűlési választás előtt, április 4-én meg fogják tartani.

A bejelentésre Orbán Viktor stábja nem reagált.

Egy vezető fideszes politikus szerdán viszont az Index kérdésére határozottan kijelentette: a hallgatás ebben az esetben nem beleegyezést jelent, csupán azt, hogy Vonát nem tartják megfelelő súlyú partnernek egy ilyen vita lebonyolításához. Ezen az sem változtat, hogy a találkozót ilyen agresszív technikával próbálják kierőszakolni.

A Fidesz három napja, vasárnap jelentette be, hogy nem lesz Orbán–Mesterházy-vita sem. Az ellenzéki pártszövetség miniszterelnök-jelöltjének kihívását azzal utasították el, hogy valójában nem tudni, ki a baloldal valódi vezetője: Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila vagy Bajnai Gordon.

Orbán Viktornak és   a Fidesznek nyilvánvalóan nem állt érdekeben a vita. Összeszedtük a főbb szempontokat:

Mi szólt a vita mellett:

  • A közvélemény-kutatások szerint erősödik a Jobbik. Mivel van egy jelentős választói réteg, akik a Fideszre és a Jobbikra is nyitottak, Orbán egy nagy nyilvánosságot kapó vitában jó eséllyel nyerhetné meg egy jelentős részüket, ha arról beszélne, hogy érzékeli a gondjaikat, amik őt is foglalkoztatják, ám a megoldáshoz az az erős, biztos kéz kell, amit a Fidesz jelent, és nem a cigányozó szélsőségesség.

Mi szólt ellene:

  • Orbán Viktor nemrég mondvacsinált indokokkal elutasította a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila kihívását. Ha a Jobbik vezetőjével hajlandó kiállni egy vitára, az azt jelenti, hogy Vona Gábor és a szélsőjobb számára vitaparnerként, azaz demokratikus ellenfélként elfogadhatóbb, mint a baloldal. Ezzel még a saját, mérsékeltebb szimpatizánsai sem feltétlenül értenek egyet: talán nyerne a jobbszélen, de veszíthetne is középen.
  • Komoly ütőkártyát adna Mesterházyék kezébe, akik egész biztos az európai, demokratikus értékek felrúgásával vádolnák.
  • Ha Orbán csak Vonával áll ki vitázni, az jó eséllyel komoly diplomáciai botrányhoz vezet.
  • Egy miniszterelnök-jelölti vita feltételezi, hogy a felek azonos szintűnek ismerik el, és ezzel kölcsönösen legitimálják egymást. A szélsőségesség címkéjétől szabadulni próbáló Jobbik valószínűleg többet nyerhet, mint veszíthet azzal, ha Orbán a jelöltjüket egy tévévitában maga mellé emeli.
  • Vona Gábor nyilván alaposan felkészülne, és például a rendre, biztonságra vágyók vagy a devizahitelesek megoldatlan problémáinak felemlegetésével kellemetlen pillanatokat okozna Orbánnak.
  • Orbán Viktor politikai eszménye a 2009-es kötcsei beszéd óta tudhatóan a centrális politikai erőtér és egy, azt leképező nagy kormányzópárt, ami a viták helyett megfogalmazza és "a maga természetességével" képviseli a nemzeti ügyeket. Most március 15-én is arról beszélt, hogy Európa legegységesebb országa vagyunk. Egy választási vita szakítást jelentene ezzel az ideállal.