200 millióval drágábbak az idei szavazólapok

2014.03.20. 14:02

170 tonna, 8 kamion, 5 500 kilométer – ezek, és még rengeteg számadat hangzott el azon a bejáráson, amelyet hétfőn tartottak az ÁNY Biztonsági Nyomdában, ahol már javában készülnek az idei országgyűlési választás szavazólapjai. A fentiek a szavazólapok teljes tömegére és azok összefűzött hosszára vonatkoznak, de még az is kiderült, hogy:

  • összesen 8 millió 32 ezer választópolgár jogosult a voksolásra, akik részére összesen 16-18 millió szavazólapot nyomtatnak (külön az egyéni jelöltre és az országos listára való szavazáshoz)
  • a szavazófülkékben 165 ezer golyóstollat raknak ki
  • ezeket 55 kilométer nemzeti színű zsinórral rögzítik
  • az urnákat 110 kilométer nemzeti színű szalaggal zárják majd le
  • az ÁNY Biztonsági Nyomdánál kellemesebb munkahelyek is léteznek: a csarnokban 27 (nyáron akár 30) fok van, és 65-70 decibellel dübörögnek a nyomdagépek

A szavazólapok gyártása 200 millió forinttal többe kerül majd, mint a 2010-es országgyűlési választások első fordulójában. Így összesen 468 millió forintot fordítanak rá – mondta a bejárást megelőző sajtótájékoztatón Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. 

Három kerületben léptek vissza jelöltek, négyben pedig jogviták miatt még nem végleges a névsor. Ezeket a változásokat idő hiányában már csak filctollal fogják tudni jelölni a szavazólapon.

A szavazóurnákat és a fülkéket már kiszállították, a szavazólapokat a választás előtti szombaton, április 5-én juttatják majd el az országos egyéni választókerületi irodákba.

Super Size

Az idei szavazólapok nemcsak drágábbak, de jóval nagyobbak is lesznek a korábbiaknál, ami annak köszönhető, hogy a lazább jelölési szabályok miatt az idén rekordmennyiségű egyéni jelöltre (1577) és országos listára (18) lehet szavazni.

Az abszolút rekorder a Baranya megyei 4-es számú egyéni választókörzet, ahol 29 egyéni jelölt versenyez: itt egy A4-es lap háromszorosa lesz a szavazólap mérete. A Nógrád megye 1-es számú választókerületében induló 24 jelölt neve már egy megnövelt A3-ason is elfér majd. A lap méretével az 1-es, a 4-es és az 5-ös budapesti egyéni választókerületben volt a legkisebb gond: ezekben a körzetekben csak öt-öt jelölt indul.

Az egyéni listás szavazólapok mérete átlagosan 175, az országos listás szavazólapoké 125 százaléka lesz a négy évvel ezelőttieknek. Az új szavazólapok nem fognak elférni a szavazófülkékbe kihelyezett asztalokon, ezért fizikai ügyesség is kell majd az ikszeléshez.

60 fős bizottságok?

A jelöltek burjánzása azért is gondot okozhat, mert az országos listát állító pártok, illetve az országos listát nem állító szervezetek egyéni jelöltjei is két-két tagot delegálhatnak a szavazóköri bizottságokba, az önkormányzatok által delegált három tag mellé. A Blikk csütörtöki cikke emiatt 60 fős bizottságokkal riogatott, akik adott esetben nem is férnének be a szavazóhelyiségbe. Ráadásul a lapnak nyilatkozó László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint így könnyebben csalhatnának, és a várható konfliktusok miatt a szavazatszámlálást is lassítanák.

Ugyanakkor Pálffy Ilona szerint erre nincs esély: jelenleg épen az a baj, hogy nincs elég delegált, a 10 386 szavazókörbe eddig 7 591-et regisztráltak, a határidő pedig pénteken lejár (ezeknek a szavazókörök közötti megoszlásáról nem tudtunk meg közelebbit, de az NVI elnöke szerint sehol nem kell tumultustól tartani).

Külföldi szavazatok

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni szavazók választási regisztrációja március 22-én zárult le, az első nyolc levélszavazat már meg is érkezett Magyarországra.

A itthoni lakcímmel is rendelkező, külföldön élő magyar állampolgárok március 29-ig regisztrálhatják magukat valamelyik külképviseleti szavazóhelyen. Az eddigi regisztrációk alapján Brüsszelben és Münchenben biztosan, de úgy tűnik, hogy Bernben is szavazósátrat kell majd felállítani, mivel ezeken a külképviseleteken ezernél többen kérték a választói névjegyzékbe való felvételüket. Londonban egy 600 négyzetméteres étteremben szavazhatnak majd a kinti magyarok – tudtuk meg Pálffy Ilonától.

Ezekbe a szavazókörökbe a 97 külképviseleti választási iroda elnökei fogják kivinni a szavazólapokat, miután a regisztráció lezárult.