Az ELTE-n 90 ezret, Pécsen 178 ezret keres a HÖK-elnök

2014.03.20. 07:57

Eltérő javadalmazásban részesülnek a hallgatói önkormányzatok vezetői a felsőoktatási intézményeknél, ahol ösztöndíj formájában kapnak juttatást munkájukért – írta a Magyar Nemzet.

A lap által megkérdezett intézmények válaszai alapján az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) a HÖK elnöke 90 ezer forintot kap havonta, addig a Pécsi Tudományegyetemen havi 178 ezer forintos ösztöndíjjal ellentételezik a hallgatói önkormányzat vezetőjének munkáját.

A lapnak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy a szövetségben tiszteletdíjat nem kapnak a tisztségviselők, csupán bizonyos költségtérítést tudnak fizetni. Ő maga a Debreceni Egyetemtől a minimálbér összegének megfelelő ösztöndíjat kap, amiért a HÖOK vezetői tisztét betölti, illetve az egyetem szabályzata szerint további 50 ezer forintot a hök vezetéséért.

A lap emlékeztet arra, hogy a múlt héten a bíróság jogerősen kimondta: a hallgatói önkormányzat vezetőinek javadalmazására vonatkozó adatok közérdekű adatok, ezért azokat ki kell adnia az egyetemnek.