Szeretné látni a gyerekét Vona Gábor mögött?

2014.03.20. 14:18
Az idei kampányban az egyetemek és az iskolák helyett az óvodákat fedezték fel maguknak a politikusok. Vona Gábor gyöngyösi óvodások között fényképeztette magát, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes egy magánoviból posztolt képet magáról, Orbán Viktor pedig nemrég alvó gyerekeket nézett a szakonyfalui óvodában. Az oktatási jogok biztosa szerint a kampánynak semmi helye az óvodában, és ügyes helyi szabályokkal ki lehet tiltani a politikusokat onnan.

Erőt adó gyermekmosoly – ezzel a címmel jelent meg Vona Gábor Facebook-oldalán egy galéria, amelyben a Jobbik elnöke egy gyöngyösi óvodában látható.  Vona adományokat gyűjtött az összevont gyöngyösi óvodáknak. Mielőtt elvitte volna, egy sajtótájékoztatón lefényképeztette magát egy kinagyított tábla előtt. Ezen látható volt, hogy 270 ezer forintért fejlesztő játékokat adományoztak (ezenkívül még 70 ezer forintért könyveket is vettek).

1912536 10152387607584623 607877987 o
Fotó: Facebook

Ezeket aztán el is vitte az óvodába. Az eseményről film is készült. Ezen látható, ahogy Vona megilletődötten átadja az óvoda vezetőjének a játékdobozt. Később a gyöngyösi gyermekkönyvtárban gyerekeknek olvasta fel kisfia kedvenc meséjét, A sót.

Meglepte őket, hogy kamera is jött

Felhívtam telefonon az összevont gyöngyösi óvodákat, hogy megkérdezzem, miért vesznek részt a Jobbik kampányában, és ehhez miért használják fel a gyerekeket is. A vonal másik végén nagyon meglepődtek. Mint elmondták, örültek neki, hogy adományokat hoz nekik valaki, hiszen fejlesztő játékokra mindig szükségük van. Az azonban már őket is meglepte a helyszínen, hogy Vona Gáborral kamera is érkezett, és fotók is készültek. Azon meg különösen meglepődtek, hogy ezek aztán fel is kerültek a pártelnök Facabook-oldalára.

1941499 10152387607899623 538136792 o
Fotó: Facebook

Nemrég az én elsős gyerekem iskolájában fényképeket készítettek mindenkiről. Ehhez minden szülőnek külön alá kellett írni egy nyilatkozatot, hogy hozzájárul a fotózáshoz, és gyermeke képének megjelentetéséhez az iskola honlapján (a neve nélkül). A gyöngyösi óvodában a fenti meglepetésszerű támadás után természetesen ez fel sem merülhetett. Ön szeretné viszontlátni óvodás gyermekét a mosolygó Vona Gábor mögött?

Megkerestem Pál Gábort, a Jobbik szóvivőjét, aki azt ígérte, tájékozódik az ügyben, de rögtön megjegyezte, hogy Kunhalmi Ágnes is csinált ilyet.

Megkörnyékezték az óvodákat

A választási kampányokban eddig inkább az egyetemeken vagy a középiskolákban voltak botrányok abból, hogy ott ment a propaganda. Úgy néz ki, a politikusok most az óvodákat környékezték meg. Mert tényleg nem csak Vona jár oda.

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes kedden egy olyan képet posztolt a Facebookon, amin óvodás gyerekek között ül: 

Jónapotkívánunk Ági néni. Így vártak. Milyen picurkák és törékenyek, mégis akkora bennük a szeretet, hogy teljesen elvarázsoltak. Fél óra boldogság.

Gyorsan meg is kapta az egyik kommentelőtől:

Szégyelje magát, hogy már az óvodába is beviszi a politikát!!

1970545 881436685205141 132139216 n
Fotó: Facebook

Mivel a képről nem volt egészen egyértelmű, Kunhalmi Ágnestől azt kérdeztem a Facebookon, hogy politikusként vagy magánemberként volt-e az óvodában. A Simon Gábor helyén induló Kunhalmi azt válaszolta, hogy ő akkor is politikus, amikor alszik, de a magánoviba nem ebben a minőségében ment. Tisztában van vele, hogy a közintézményekben nem lehet kampányolni, és csak egy baráti meghívásnak tett eleget. Az eseményre nem hívta a sajtót sem, de természetesen azokkal, akik az óvodát csinálják, beszéltek a normatíváról, meg arról, hogy éppen hol tartanak, mert ez az életük több mint 20 éve.

Az időben visszafelé haladva semmiképpen se felejtsük ki az ovis műfaj klasszikusát. Azt, amikor Orbán Viktor Rogán Antal szülőfalujába látogatott, és Szakonyfaluban bementek az óvodába is. Mivel éppen délutáni alvás volt, Orbán Viktor jobb híján egy ideig csak nézte az alvó gyerekeket. Amikor aztán közelebbről meg akarta nézni az egyik ébredező ovis plüssállatát, az csak nem akarta odaadni. Ekkor hangzott el az a mondat, amit akár a választási plakátokra is kiírhattak volna:

Hű, barátom! Nem veszem el, ne félj!

Mint a kés a vajba

Aáry­-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa ezt gondolja a dologról:

A jogszabályok régóta egyértelműek: a közoktatási intézményekben párt vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, és nem lehet agitálni a gyerekeket és a pedagógusokat egy párt vagy jelölt támogatására. A kampányfőnökök azonban jóval ravaszabbak ennél.

Egy adomány átadását például nagyon ügyesen tudják kampánycélokra fordítani. Itt nem az adomány átadása a cél, hanem a hálás mosolyok rögzítése. Egy óvoda vagy egy iskola vezetése az ilyen megkeresésekre két dolgot válaszolhat. Vagy azt, hogy köszönik, nem kérnek adományt. Vagy azt, hogy az ajándékot köszönettel elfogadják, de ne várja el az adományozó, hogy a gyerekek és a pedagógusok ehhez még mosolyogjanak is.

Aáry-Tamás Lajos szerint négyévente szokott újra és újra felmerülni, hogy az iskoláknak, óvodáknak legyen saját szabályuk a pártok és politikusok fogadására. Sajnos az iskolák a köztes időben általában nem látják aktuálisnak ezt a kérdést, így ezek a szabályok szinte soha nem kerülnek be a szervezeti és működési szabályzatokba.

Ha nincsenek szabályok, akkor a politikusok mint kés a vajba, úgy hatolnak be az iskolák és óvodák világába.

Helyi szabályok kellenek

Az ilyen eseteket nem lehet felülről szabályozni, mert nagyon eltérőek a helyi sajátosságok. A kisebb településeken például sokszor csak az iskolának van olyan terme, ami közösségi rendezvényekre, így kampányeseményekre alkalmas. Ott tehát le kell írni, hogy a tanítási időn túl hogyan adja bérbe az iskola a termet. Fontos, hogy minden szervezetnek egyenlő feltételeket határozzanak meg. Bekerülhet a helyi szabályba az is, hogy a tanárok és a diákok az ilyen eseményeken részt vehetnek-­e egyáltalán. Fontos rögzíteni az iskolában tartott kampányrendezvényeken való önkéntes részvétel fogalmát is. Ez azt jelenti, hogy senkit nem érhet hátrány sem azért, ha elmegy, sem azért, ha távol marad, magyarázta az oktatási biztos.

Az önkormányzati választásokon gyakran előfordul, hogy pedagógus lesz jelölt. Ezzel kapcsolatban érdemes kikötni, hogy az iskola nevét nem tüntetheti fel a szórólapján vagy a plakátján. Ezzel még a látszatát is el lehet kerülni annak, hogy az egész iskola támogatja őt vagy az általa képviselt ideológiát. Rögzíteni kellene azt is, hogy egy jelölt ne használhassa politikai célra, kampányra az iskola infrastruktúráját, fénymásolóját vagy faxát.

Ki lehet tiltani a politikust

Az oktatási biztos szerint több ügyes szabállyal ki lehet tiltani a politikusokat az óvodából és az iskolából. Mert ha máskor nem is, de a választások közeledtével a politikusok és polgármesterek hirtelen felfedezik magukban a pedagógust, és szívesen mennének előadásokat, rendhagyó órákat tartani a diákoknak.

Ezt ki lehet kerülni, ha az SZMSZ-­be beleírják, hogy tanítási időben csak megfelelő végzettséggel rendelkező ember tarthat órát, és ezt is csak akkor, ha az iskola nem tudja megoldani az óra megtartását. Meg lehet határozni az SZMSZ-­ben azt is, hogy az intézménnyel jogviszonyban nem állók mikor és hova léphetnek be egyáltalán az épületbe. Ki lehet kötni például, hogy aki nem szülő és nem ott dolgozik, az tanítási­-nevelési idő alatt csak az előtérben vagy az igazgatói, gazdasági irodában tartózkodhat.

Aáry­-Tamás Lajos szerint az ilyen szabályok az igazgatót is védenék.

Egy óvoda vagy iskola igazgatója nyugodtan azt mondhatná a polgármesternek, hogy csak tanítási idő után tudják fogadni, hiszen mégsem sérthetik meg a nehezen kiizzadott, konszenzusos szabályaikat.