Ha azt hiszi, manipulálják a pártok
az online szavazásokat, most megmutatjuk, miért van igaza

2014.03.21. 12:07

Kedd késő délután jelent meg egy cikkünk, melyben az olvasókat arra kértük, szavazzanak, szerintük melyik politikus nyerné a miniszterelnök-jelölti vitát, ha ne adj' isten lenne olyan. Persze nem lesz, mivel Orbán Viktor úgy gondolja, neki valójában nincsenek is komoly kihívói. Vagyis nem ezt gondolja, ezt mondja – valószínűleg úgy számol, csak veszíthetne azzal, ha kiállna Mesterházy, Vona és Schiffer ellen.

De vissza a cikkünkhöz: rendkívül népszerű lett, a Facebookon több mint nyolcezer megosztás felett jár, és ami a lényeg, 

több mint 130 ezer szavazat érkezett, ami duplája a cikk oldalletöltéseinek (63 ezer).

A szavazatok legalább fele tehát kamu. Valakik meghekkelték a szavazást. 

  • A megjelenés után egy darabig teljesen normálisan nőttek a szavazatok. Orbán vezetett, nem sokkal maradt le tőle Vona és Mesterházy. Szegény Schiffer már az elején leszakadt.
  • Négy órával a megjelenés után Vona több mint 220 ezres Facebook-oldalára kitették a cikket. A Jobbik elnöke durván előretört.
  • Ahogy telt az idő, a cikk lecsúszott a címlap aljára, majd teljesen lekerült onnan, ahogy az minden anyagunkkal történni szokott. Ezzel párhuzamosan viszont irtózatos mennyiségű, több tízezer szavazat érkezett az MSZP elnökére. 
  • A péntek délelőtti állás: Orbán 13 ezer, Mesterházy 59 ezer, Vona 56 ezer, Schiffer 3000.

Lehet bármit is befolyásolni az ilyen trükkökkel? Ha ennyire bénán csinálják, biztosan nem. Az Index kitartó szavazásmanipulátorai – csak nekem az elmúlt hónapokban három olyan írásom volt, melyekben ugyanez történt az oda beszúrt szavazásokkal – ugyanis túl mohók és túl lassúak.

vita

Túl mohók, mert nem elégednek meg egy pár százalékos vagy pár száz szavazatnyi előnnyel, kedvenc jelöltjüket minden esetben teljesen irreális mértékben pumpálják fel. Így viszont a manipuláció minden értelmesebb olvasó számára azonnal világos lesz. 

És hát lassúak, mert mire valaki a pártszékházból kiadja a parancsot az onlinekampány-rabszolgáknak, hogy ugorjanak rá az Indexre, az olvasóink 95 százaléka már leszavazott, megnézte az eredményt, és már rég valamelyik Berki Krisztián-hírt olvassa a Velveten.