Nem szavazhatnak a magyar katonák Afganisztánban

2014.03.21. 16:12

Nem szavazhatnak az országgyűlési választásokon az Afganisztánban állomásozó magyar katonák – tudta meg az Index. Mivel rendelkeznek magyarországi állandó lakcímmel, levélben nem szavazhatnak, csak Magyarországon vagy külképviseleten. Kabulban azonban erre nem lesz lehetőségük:

Kabuli nagykövetségünkön – biztonsági okokból – valóban most nem kerül sor külképviseleti szavazásra.

– írta kérdésünkre a Külügyminisztérium. A katonák más ország nagykövetségére sem utazhatnak el szavazni (bár erre általában joga van a külföldön élő magyaroknak). A Külügyminisztérium nem adott bővebb felvilágosítást a biztonsági kockázatról.

Máshol van megoldás

Az Index a helyzetet jól ismerő forrásból úgy értesült: a katonák azért nem utazhatnak Kabulba, mert egyenruhájuk miatt könnyen célponttá válhatnak útközben és a fővárosban, így a tiltás az ő életüket védi.

Az nem világos, miért nem biztosítanak alternatív megoldást, hogy a katonák úgy szavazhassanak, hogy nem kell Kabulba utazniuk, például levélben vagy az interneten. Erre több országban van is lehetőség: Spanyolországban például a regisztráció után a választási csomagot postán kapják meg a katonák. A borítékot a szakaszvezetőjüknek adják le, aki ezt elküldi a védelmi minisztériumnak, ők juttatják el a helyi választási irodákhoz. Az Egyesült Királyságban és Amerikában is csak regisztrálniuk kell a katonáknak egy erre kialakított rendszerbe, Hollandiában pedig bárki, aki külföldről szavaz, megteheti az interneten, vagy megbízhat valaki mást szavazata leadásával (de a visszaéléseket megelőzendő egy megbízott csak két ember helyett szavazhat). 

Van, akinek nem tetszik

Megkérdeztünk egy érintettet is az Afganisztánban tartózkodó több mint száz magyar katona közül. Ő nem örül, hogy nem szavazhat:

Levélben úgy tudnánk szavazni, ha a lakcímről kijelentkezünk, és afgán címet szerzünk, majd oda megkérjük a levelet, amit saját költségen hazajuttatunk. Ez esetben persze a lakcímről való kijelentkezés miatt sokan elveszítenék albérleti hozzájárulásukat. Pedig itt nem kivándorlókról beszélünk, hanem olyan választópolgárokról, akik otthon élnek, dolgoznak, és az állam érdekeit védik és képviselik távol a hazától.

– nyilatkozta a magyar katona, aki nem járult hozzá, hogy kiírjuk a nevét.

A Honvédelmi Minisztériumot is megkerestük kérdéseinkkel, válaszukban hangsúlyozták: a katonák biztonsága érdekében van érvényben a tiltás, melynek jogi alapja a honvédek jogállásáról szóló törvény 201. paragrafusa, mely szerint a honvédek szabadságjogai, ha a biztonsági helyzet megkívánja, korlátozhatóak. A minisztérium szerint a korlátozás körülbelül százötven katonát érint Afganisztánban (összehasonlításként összesen körülbelül hatszáz magyar katona szolgál tizenegy külföldi országban, Afganisztánon kívül a többiben ők is szavazhatnak, mint bárki más).

Többször írtunk már arról, hogy szavazhatnak a külföldön ír magyarok, legutóbbi cikkeinket gyakorlati útmutatóval itt és itt olvashatják.