Börtönben lehet szavazni, itt miért nem?

2014.03.24. 10:30

A börtönökbe, a kórházakba lehet mozgóurnát kérni, a határon túli magyarok pedig szavazhatnak levélben. Velünk mi a baj?

– tette fel a szónoki kérdést az Indexnek egy Afganisztánban szolgáló magyar katona, miután olvasta cikkünket, melyben leírtuk: biztonsági okokból a magyar katonák nem szavazhatnak Kabulban. Levélírónk részben egyetért: tényleg veszélyes lenne egyenruhás európaiként Kabulban „sorban állni, hogy leadhassák a szavazatukat a iroda előtt”, de ettől még szerinte meg kellene találni a megoldást, hogy szavazhassanak a katonák:

„Nem elfogadható számomra, hogy adminisztratív, mondvacsinált eszközökkel korlátozzák a legalapvetőbb alkotmányos szabadságjogomat, nevezetesen a választójogot. Katonák, rendőrök egyaránt a hazánkat szolgáljuk itt. A hazánk mégis megtagadja tőlünk a választójogunk gyakorlásának lehetőségét is” – írta. Két megoldást is felvetett a Nemzeti Választási Irodának (NVI):

A megoldás, amit javasoltam hónapokkal ezelőtt a megfelelő csatornákon, egy mozgóurna, vagy mobil választási bizottság kiküldése a műveleti területre, ahol egy délelőtt folyamán az összes magyar leadhatná a szavazatát. Megoldás lehetne még az internetes, vagy a levélben történő szavazás is, de erre az új választójogi törvény nem ad lehetőséget.

Életüket kockáztatják

Állítása szerint az NVI elutasította a felvetését: „Azt a választ kaptam, hogy menjek valamelyik szomszédos országba, természetesen saját költségen, illetve intézzek vízumot is. Vagy menjek haza a választásokra, csakhogy a katonák nem kapnak eltávozást 6 hónapig innen, semmilyen indokkal (kivéve egészségügyi/haláleset a családban). A legközelebbi, realisztikus lehetőség az Abu-Dzabi lenne, oda-vissza két nap, és mindennel együtt mintegy 800 euró. Hazamenni legalább 1000 euró, 3 nap” – írta olvasónk.

Az NVI-t is megkerestük az ügyben, a konkrét felvetésekre is rákérdeztünk, de csak általánosságban válaszoltak: „Levélben csak azok a választópolgárok szavazhatnak, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel″ – írták, és a Külügyminisztériumhoz irányítottak. Őket és a Honvédelmi Minisztériumot is megkerestük kérdéseinkkel, közös válaszukban azt írták, hogy a Külügyminisztérium döntése volt, hogy 4 külképviseleten, Kabulban, Bagdadban, Ramallahban és Damaszkuszban nem lesz külképviseleti választás. 

A törvény nem tesz lehetővé „más alternatív megoldást”. A KüM, a HM és az NVI a törvényt végrehajtja, nem alakítja.

– írták a mozgóurnás felvetésre, majd újra leszögezték, hogy „Afganisztán és ezen belül Kabul biztonsági helyzete zárja ki a voksolást, mivel külföldiek rendszeresen válnak terrortámadások célpontjává″.

A hír több helyen felháborodást keltett, a Kard blog például így írt a korlátozásról: „Ilyen nincs! Aki fegyverrel, életét kockáztatva szolgálja a hazáját, annak is mindenképp lehetővé kell tenni, hogy szavazatát leadja. Ha ezért a parlamentnek kell összeülnie a héten, akkor is!″

Többször írtunk már arról, hogy szavazhatnak a külföldön ír magyarok, legutóbbi cikkeinket gyakorlati útmutatóval  itt  és  itt  olvashatják.