Látta, ahogy másolják az ajánlóíveket

2014.03.24. 16:52 Módosítva: 2014.03.24. 17:33

Feljelentést tett a MOST Mozgalom öt párt ellen választási csalás miatt. A mozgalom nevében Marek Bertram tartott sajtótájékoztató hétfő délután. Marek korábban egy kis párt kampánystábjában dolgozott szakmai gyakorlatát végző egyetemistaként a budapesti 1-es választókerületben, itt látta, ahogy a párt aktivistái másolják az aláírásokat más kis pártok listáiról.

Marek elmondása szerint annak a kispártnak az aktivistái, ahol ő dolgozott, négy másik párt íveiről másoltak aláírásokat. „Halomban álltak az ajánlóívek az irodában. Az íveken több párt le sem takarta a nevét,  innen tudtam, hogy az ő íveiket másolják a munkatársaim. Volt olyan párt is, aki az ív sorszámát nem takarta el, innen lehetett tudni, hogy az ő íveikről van szó” – mondta Marek az Indexnek. A politológushallgató hozzátette, hogy a csalások nem egyéni szinten történtek, hanem a párt vezetősége bonyolította le a cseréket.

A sajtótájékoztatón nevesített pártok közül egyelőre csak a Zöldek Pártját sikerült elérni. A párt elnöke, Ács László szerint kizárt, hogy a párt oda adta volna másoknak az ajánlóívet, mivel nem fűződött ehhez anyagi érdeke, a pártnak ugyanis csak önkéntes aláírásgyűjtői voltak. A 2006 óta létező párt egy másik munkatársa elmondta, hogy a budapesti 1-es választókörzetben nem is tudták összegyűjteni az 500 aláírást, így nem is nagyon volt mit odaadni más pártnak.

Marek annak is szemtanúja volt, hogy a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) íveit másolták az ő munkaadinak aktvistái. A JESZ-t ugyan sikerült elérnünk, de egyelőre nem kommentálták a hírt.

A szintén hírbe hozott KTI határzottan visszautasítja a megalapozatlan vádaskodást, illetve felhívják a figyelmet arra, hogy "az ajánlások gyűjtésének időszaka három hete eltelt, ezzel összefüggésben a választási eljárásban igénybe vehető jogorvoslati határidő is hetek óta elmúlt". A KTI jelöltje egyébként szintén nem szerezte meg a választáson induláshoz szükséges aláírásokat az 1-es választókerületben Budapesten.

Marek a Szabad Választók Pártját (SZAVA) is megnevezte, ők ezt válaszolták az Index megkeresésére:

„Nincs a Budapest 01 választókerületben jelöltünk, nem állítottunk országos listát és nem gazdálkodunk közpénzzel. Mellesleg, a többi jelöltünket rég visszaléptettük, hogy teret adhassunk a többi középutas pártnak.

Pártunk vezetősége elhatárolódik a magánszemély vádjaitól. Alapelveink közé tartozik a politikai tér tisztasága, valamint a decentralizált, lokális döntéshozatal, mely elveket pártunk működésében is követtünk. Jelöltjeink önállóan gyűjtöttek, a jogszabályok betartása mellett, nincs tudomásunk visszaélésről.”

Túl sok munka lenne

Az adatvédelmi hatóság korábban azt nyilatkozta, hogy a visszaélések kivizsgálása túl sok időt venne igénybe, mivel az ajánlóíveket nem digitalizálták, így rengeteg papírt kellene átnézni ahhoz, hogy kiderüljön, valóban csalás történt. Marek szerint ez az érv nevetséges. "Tapasztalatból mondom, hogy választókerületenként elég lenne a kitöltött ívek utolsó lapjait átnézni, összevetni más pártok íveivel, ugyanis gyakran még arra sem vették a fáradtságot, hogy ne sorrendben másolják át az adatokat" - érvelt.

"A szavazólapon szereplő pártok többsége sem infrastrukturálisan, sem szakmailag nem voltak felkészülve arra, hogy egy választáson országos listát tudjon állítani. Nem csak a tapasztalat beszél belőlem, ez nyilvánvaló tény" - mondta Marek.

A MOST Mozgalom feljelentést tett a rendőrségen, és több fénymásolt ajánlóívet is átadtak a hatóságoknak.