Behívták Mesterházyt a Simon–Welsz-ügyben

2014.03.25. 14:57 Módosítva: 2014.03.25. 17:45

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága ténymegállapító vizsgálatot indít a Simon–Welsz-ügyben. Erről egyhangúlag döntött a testület kedden, miután Molnár Zsolt (MSZP) bizottsági elnök elhagyta az üléstermet.

A vizsgálatot kezdeményező Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke elmondta: elkészített egy idézést, amiben április 3-án 10 órára Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét és Rubovszky Györgyöt (KDNP), a mentelmi bizottság elnökét hívják meg a bizottság elé. A meghívókat még kedden futárpostával juttatják el az érintetteknek.

Nem megy

Mesterházy Attila kedden egy nyíregyházi sajtótájékoztatón azt mondta, nem megy el az ülésre, mert törvénytelennek tartja a testület ténymegállapító vizsgálatra vonatkozó kezdeményezését - írja az MTI. Újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a nemzetbiztonsági törvény 14. paragrafusa pontosan tartalmazza, hogy a bizottság milyen kérdésekben folytathat tényfeltáró vizsgálatot, és ilyen ügyek, mint a szóban forgó Simon-Welsz-ügy, nem szerepelnek a rendelkezések között.

Molnár Zsolt előzőleg a bizottság ülésén azt kezdeményezte: minden parlamenti párt frakcióvezetőjét hívják meg, hogy nyílt ülésen számoljanak be arról, a frakciótagoknak van-e a magyaron kívül más útlevelük, illetve állampolgárságuk. Miután ezt a javaslatot a bizottság többsége leszavazta, Németh Szilárd viszont fenntartotta kezdeményezéseit, Molnár Zsolt az ülés levezetését átadta a fideszes alelnöknek.

Molnár az ülés után azt mondta, nincs arra vonatkozó adat, hogy Welsz kapcsolatban állt volna titkosszolgálatokkal.