Nem engedték dinnyét lopni, rájuk gyújtotta a házat

2014.03.25. 16:05

Tizenkét év fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönbünetésre ítélték azt a most 17 éves fiút, aki 2012 augusztusában gyújtotta rá a házat egy kismarjai családra, mert a családfő nem engedte, hogy dinnyét lopjon a földjéről.

Az, hogy a három tagú család nem égett benn a házban, a szomszéd kisfiú lélekjelenlétének köszönhető, ő ugyanis az ablakból meglátva a lángoló tetőt, azonnal riasztotta a szüleit. Hangos kiabálással ők ébresztették fel és menekítették ki a mit sem sejtő háziakat.

A vádlott gyermekkorú társai elmondták, Á. Lajos napközben benzint és gyufát szerzett, még világosban felmérték a környéket, a közelben elrejtették a benzines tartályt és megbújva kivárták, hogy besötétedjen. A fiú eközben többször is hangoztatta, hogy a „sértett dögöljön meg, amiért nem engedte, hogy a dinnyeföldről dinnyét hozzon el.” Miután minden elcsendesedett, a padláson szétlocsolták a benzint, begyújtották és már csak akkor menekültek el, miután az lángra kapott.

A bírósági eljárás során azonban kiderült: nem a felgyújtott ház gazdája szólta le a fiút a dinnyelopás miatt, tehát a vádlott nem is azon a gazdán állt bosszút, akivel valójában összetűzésbe került.

A Debreceni Törvényszék nem jogerős ítéletében Á. Lajost bűnösnek mondta ki előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés kísérlet miatt, ezért 12 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője fellebbezett.