Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Kóka János Orbánnal utazott Szaúd-Arábiába

2014.03.26. 08:00
Kóka Jánost a rijádi repülőtéren értük utol. Az SZDSZ egykori elnöke épp befejezte üzleti tárgyalásait Szaúd-Arábiában, ahova az Orbán Viktor miniszterelnököt kísérő üzleti delegáció tagjaként utazott. Kóka annak a mobilfizetési szoftverekkel foglalkozó Cellum-csoportnak keresett új piacot, amelyben érdekeltsége van Gyurcsány Ferencnek. Sőt, Oszkó Péternek is.

Szaúd-Arábiában lobbizott a Cellum-csoportnak Kóka János. Az SZDSZ egykori elnöke, a Gyurcsány-kormány egykori gazdasági minisztere Orbán Viktorral együtt érkezett az országba.

A miniszterelnök kétnapos látogatást tett Szaúd-Arábiában, 120 fős üzleti küldöttség is elkísérte.

Ideális piac

Kóka János az Index kérdésére azt mondta:

„nem Orbán Viktor szűkebb stábjával érkeztem Rijádba, de minden politikai széljárástól függetlenül természetesen hiteles hátteret ad a miniszterelnök jelenléte”.

Ezért „tudatosan” Orbán Viktor látogatására időzítette saját útját – mondta Kóka, aki így került be a 120 fős delegációba.

A volt SZDSZ-es 2011 óta a Cellum vezérigazgatója. A cég honlapja szerint átfogó mobilfizetési megoldásokat kínál partnereinek, többek között bankoknak, mobiltelefon-szolgáltatóknak, kereskedőknek, webáruházaknak, közlekedési vállalatoknak, közműcégeknek és állami szereplőknek. Kóka szerint a magyar fejlesztésű szoftver az egyik legígéretesebb termék, amellyel magyar cég megjelenhet a külföldön, Szaúd-Arábia pedig az óriási mobilpenetráció és a nagy belső távolságok miatt ideális piac lehet.

Közös cég Gyurcsánnyal

A cég Európában már terjeszkedni kezdett. 2012 elején jelentették be, hogy Bulgáriában is létrehoztak egy leányvállalatot, amely 38 százalékban a Kóka János tulajdonában lévő Cellum, 12 százalékban pedig a Gyurcsány Ferenc birtokolta Altus tulajdonában van.

Korábbi lapinformációk szerint a 2010-es kormányváltás után a Cellum vezetői közé kerültek Kóka János korábbi politikus kollégái: Garamhegyi Ábel, a gazdasági minisztérium egykori államtitkára és Kaderják Dániel, az SZDSZ külügyi kabinetjének volt tagja is. Garamhegyi azóta elhagyta a céget, Oszkó Péter volt pénzügyminiszter viszont 2011-ben 400 millió forintot fektetett a cégbe, és ezzel igazgatósági tagsághoz jutott a vállalat központi egységében.

Diplomata-útlevél

Kóka kérdésünkre elmondta, szaúdi útjára diplomata-útlevéllel utazott. A volt miniszter szerint ez az okmány kifejezetten hasznos azoknak az üzletembereknek, akik gyakran utaznak olyan országokba, ahol nagyon nehézkes és hosszadalmas a vízum beszerzése. A diplomata-útlevéllel sokkal egyszerűbb az ügyintézés, mert segítségével számos, egyébként problémás országba vízum nélkül lehet beutazni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!