Pécsi tanárok perelték be a Kliket

2014.03.26. 09:49

Havonta átlagosan 20 ezer forinttól esnek el azok a pécsi tanárok, akikkel főiskolai végzettségért járó bért írattak alá, holott a fizetésüket egyetemi végzettség alapján kellett volna megállapítani. A pécsi általános iskolai tanárok ezért pert indítottak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ellen – írja a Blikk.

„Nálunk nem hamisították meg a bérszerződést, mint ahogy az állítólag a miskolci kollégákkal történt. Egyszerűen ezt íratták alá a tanárokkal, akár tetszett nekik, akár nem. Azzal az elképesztő indoklással álltak elő, hogy a munkát, amit a pedagógusok végeznek, el lehet látni főiskolai diplomával is” – nyilatkozta a lapnak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője.

Nagy szerint januárban indították a munkaügyi pert, a Klik ezután szembesülhetett az esettel. Sok tanár ugyanakkor nem merte felvállalni a pert, mivel attól félt, hogy a következő leépítéskor tőlük válik majd meg a Klik. A PDSZ pécsi ügyvivője szerint ez egy próbaper lesz, ha nyernek, akkor sokan csatlakoznak majd hozzájuk.

Nagy Erzsébet azt feltételezi, hogy a pécsi és a miskolci ügy összefügghet. Mint mi is megírtuk, több tanár is kisebb fizetést kap Miskolcon, mert valaki kicserélte a szerződésük előlapját, amelyen a bérük is szerepelt. A miskolci rendőrkapitányság közokirat-hamisítás miatt nyomoz az ügyben, egyelőre ismeretlen tettes ellen.