Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Szijjártó Péter kért diplomata-útlevelet Kóka Jánosnak

2014.03.26. 17:31

Információink szerint Martonyi János külügyminiszter engedélyezte Kóka Jánosnak, az SZDSZ egykori vezetőjének a diplomata-útlevél kiadását.

Kóka informatikai cége számára lobbizott a napokban Szaúd-Arábiában, ahova az Orbán Viktor miniszterelnököt kísérő üzleti küldöttség tagjaként utazott.

Az Index írta meg, hogy az utazáshoz diplomata-útlevelet használt.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint Kóka János diplomata-útlevélét Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár kérésére állította ki a tárca Konzuli Főosztálya 2013. március 12-én. Úgy tudjuk, Kóka már tavaly ősszel is csatlakozott az Orbánt kísérő üzleti delegációhoz, és akkor is ezzel az útlevéllel utazott Japánba. Az okmány 2014. november 30-ig érvényes.

Szijjártó Péter titkársága szerint a diplomata-útlevélre azért volt szükség, mert Kóka Magyarország – külgazdasági területen ma is aktív – korábbi gazdasági minisztere. Ezért tett korábban Szijjártó Péter javaslatot arra, hogy használhassa a diplomaták számára fenntartott úti okmányt.

A volt miniszter saját cége, a Cellum-csoport számára keresett új piacot az arab országban. Kóka szerint a diplomata-útlevél kifejezetten hasznos azoknak az üzletembereknek, akik gyakran utaznak olyan országokba, ahol nagyon nehézkes és hosszadalmas a vízum beszerzése. A diplomata-útlevéllel sokkal egyszerűbb az ügyintézés, mert segítségével számos, egyébként problémás országba vízum nélkül lehet beutazni.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.