Ez a tíz párt lehet érintett a választási csalásban

2014.03.27. 11:55 Módosítva: 2014.03.27. 15:23
8-10 ezer hamis, másolt aláírás lehet a Helmeczy Lászlóhoz eljuttatott aktacsomagban. Tíz párt, köztük a JESZ, az MSZDP és a Magyarországi Cigány Párt is érintett lehet. Szigetvári Viktor és Szanyi Tibor az NVB-hez fordul, illetve feljelentést tesz, a hatóságoktól azt várják, mielőbb vizsgálják ki az ügyet.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja és EP-listavezetője, valamint Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke Jókai utcai közös sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy egy ismeretlen személy egy nagyobb aktacsomagot juttatott el a kormányváltók egyik jelöltjéhez, Helmeczy Lászlóhoz. Ebben a csomagban feltételezésük szerint valódi ajánlóívek másolatai találhatóak. 

Szigetvári Viktor elmondta, az ajánlóívekhez az Összefogásnak semmi köze nincs, azoknak nem kezelője, egy ismeretlen hagyta ott Helmeczy László és az ellenzéki szövetség pártirodáján. Szigetvári később az Index kérdésére elmondta, ránézésre 8-10 ezer aláírásról lehet szó.

A birtokukba került csomag alapján tíz párt lehet érintett az ajálóívek másolásában:

  • Új Magyarország Párt
  • Új Dimenzió Párt
  • Kisgazdapárt-MIÉP
  • Szabad Választók Pártja
  • MSZDP (nem a Schmuck-féle szocdemek!)
  • Sportos és Egészséges Magyarországért Párt
  • Magyarországi Cigány Párt
  • Összefogás Párt
  • Elégedetlenek Pártja
  • Jólét és Szabadság Demokrata Közösség

Szigetvári szerint az ügy több jelölt jelöltségét, akár országos listák érvényességét is érinti. A birtokukba került csomagban lévő ív-másolatok tíz körzetből származnak: Pest 01. vk., Hajdú-Bihar 03. vk. és 04. vk., Szabolcs-Szatmár-Bereg 01. vk. és 02. vk., Budapest 01 vk. és 10. vk., Bács-Kiskun 01. vk, Heves 03. vk., Zala 03. vk. 

Az ajánlóíveken szereplő aláírások egyszerű szemrevételezése alapján megítélésünk szerint valószínűsíthető, hogy azok lemásolt ajánlási ívek, így az azokon szereplő ajánlások hamisak. A hamis ajánlások egyenes következménye, hogy azok érvénytelenek, így azokat eleve nem lehetett volna az érintett pártok, illetve jelöltjük számára leadott ajánlásnak tekinteni.

– ez Szigetvári Viktor NVB-beadványában áll, ugyanis a csomagot eljuttatják az ORFK-nak és az NVB-nek egy feljelentés, illetve egy beadvány keretében. Szigetvári idézte a választás törvény 14-es paragrafusát, miszerint a Nemzeti Választási Bizottság feladata többek között a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása.

Szigetvári többször hangsúlyozta, az ajánlásokon szereplő érintettek felhatalmazásával nem rendelkeznek, azoknak nem kezelője a baloldali pártszövetség, így amikor birtokukba került, "áttekintően átnézték a dolgot" és rögtön sajtótájékoztatót hirdettek.

Az ajánlások nagy mértékben hasonlítanak tényleges ajánlóívekre, pecsét, sorozatszám, jelöltállító szervezet, jelölt neve is szerepel rajta, mondta Szigetvári, aki felszólította a hatóságokat, hogy azonnal vizsgálják ki a kérdést. Még azelőtt, hogy a választási procedúra lezárulna, ugyanis a leadott ajánlóíveket a törvényi szabályozás szerint majd meg kell semmisíteni.

Szanyi Tibor arról beszélt, a hatóságok nem foglalkoztak eddig érdemben az ajánlóívekkel való csalásról szóló hírekkel, azt állították eddig, hogy nincs rá ok, és nincs bizonyíték sem. Szerinte pár napja megváltozott a helyzet, amikor egy politológushallgató, a Magyarországi Cigány Párt volt aktivistája kiállt a nyilvánosság elé és arról beszélt, látta, ahogy nagyüzemi mértékben másolták és hamisították a választópolgárok ajánlásait.

Az MSZP EP-listavezetője szerint az ORFK-nak kötelessége kivizsgálni a mostani ügyet, mivel ez nem választási ügy csupán: üzletág kezd kiépülni az ajánlóívek kereskedelmére, ami messze túlmutat a választások bármilyen kontextusán. Szanyi azt mondta, a bűnszervezetben elkövetett visszaélés személyes adatokkal bűncselekmény gyanúja is felmerül.

Szerinte a harmadik évezredben, az informatika korában nem mondhat olyat a hatóság, hogy nem lehet az aláírásokat leellenőrízni, hiszen ott van mindnekinek az aláírása elektronikusan rögzítve a személyijében – Szanyi ezen a ponton előhúzta tárcájából saját igazolványát és meglobogtatta. Végül azonnali kivizsgálást követelt, mert 

nem holdraszállásról beszélünk, 48 óra alatt tisztázható a probléma.