Orbán Viktor leverte a cölöpöket

2014.03.27. 01:09 Módosítva: 2014.03.27. 01:11

"Nem hazakerült, hazahoztuk" - javította ki Orbán Viktor Obersovszky Péter első kérdését az M1 Az Este című műsorában. A kérdés egy napi aktualitásra, a Seuso-kincsre vonatkozott a miniszterelnökkel készült interjúban. "Mindig is a miénk volt, a magyar állam sose mondott le róla. Ez a mienk" - summázta az általa rejtő jenőinek nevezett történet végét a kormányfő.

A 4,7 milliárd forintot, amit az állam a kincsért adott, Orbán nem vételárként, hanem kezelési és visszaszerzési költségként könyvelte el. 

Biblikus kétharmad

Az interjúból kiderült, Orbán Viktor biblikusan szokott a kétharmadra gondolni, egyfajta lehetőségként, aminek a másik oldala, hogy neki kétharmaddal kell elszámolnia is, ekkora az elvárás. 

"Kijelöltük a kereteket, levertük a cölöpöket, amik értelmében el akarjuk rendezni a dolgokat" -  mondta el az elmúlt négy év eredményeivel kapcsolatban. Az eredmények közt említette az új alaptörvényt, a gazdasági összeomlás elkerülését és a korábban szerinte rosszul működő rendszerek, például az egészségügy, az oktatás, a gazdaság, az adósságkezelés és az adórendszer átalakítását.

Majd egy mondatban összefoglalta a ciklus lényegét: "Visszaszereztük az országot a magyaroknak".

Régi recept

Említette, hogy mikor átvették a kormányzást, hazánk Görögországgal volt egy szinten, és nekünk is lehetett volna az a sorsunk, de nem lett.  Orbán szerint 2008-ban a nyugati gazdasági rendszer megroggyant, új világgazdasági rendszer kezdődött, új utakat kell keresni mindenkinek, egész Európának.

"A régi receptekkel már nem lehet főzni" - fejezte ki politikáját. Obersovszky Péter azt kérdezte, hogy kísérleti nyulak vagyunk-e, amire a kormányfő nemmel felelt, mivel szerinte ezt az utat mi választottuk magunknak. "Gyorsabbak voltunk másoknál" - vélte.  

Elégedetlenség

A beszélgetésben Orbán bevallotta, hogy nagyon nem elégedett a magyar egészségügy helyzetével, de mielőtt ebbe belement, elmerengett: "Ez egy kulturális adottság nálunk, hogy elégedetlenek vagyunk, én is így vagyok ezzel, az elégedettség szót nem használom."  

Azt mondta, az oktatással elégedettebb, mint az egészségüggyel, bár bevallotta, hogy nemzetközi összevetésben süllyed a színvonalunk, gyengül a magyar diákok eredménye a felméréseken. "Meg kell állítani ezt a folyamatot, és amíg nem leszünk Európa legokosabb népe, addig nem kell abbahagyni" - mondta.

Az egészségügy Achilles-sarkának a háziorvosi rendszert nevezte, azt, hogy a háziorvosok nem kapnak elég pénzt, se továbbképzést, erősségének pedig az állam kórházakban vállalt felelősségét. 

Földtörvény

"Magyarország jobban teljesít, de még nem elég jól" - mondta, mikor a földkérdés felé kalandoztak el. "Hoztunk egy olyan döntést, amivel egy 200 éves magyar vitát döntöttünk el, arról, hogy kinek a kezében legyen a föld."  A nagybirtokok aránya legfeljebb húsz százalék lehet, a fennmaradó résznek kis- középgazdálkodók kezében kell lennie.

"A rezsi után a második számú csata az a földcsata lesz" - ígérte.  

A rezsicsökkentés következő lépéseként pedig azt szeretné elérni, hogy Európában nálunk legyen a legolcsóbb az áram,  hogy a gazdaság és az ipar számára olcsóbb energiát tudjanak biztosítani.

Pénz

A bankokkal kapcsolatban kifejtette, hazafiként azt akarják elérni, hogy a Magyarországon a bankok 50 százaléka magyar kézben legyen. "Ha az OTP-t magyar tulajdonúnak számoljuk, akkor most vagyunk 30-40 százalékon" - számolta ki, bár bevallotta, hogy az OTP nem egészen tartja magyar tulajdonúnak. 

Orbán szerint a magyar export tavaly rekordot döntött, nem kell aggódnunk a pénzügyi biztonságunk miatt. 

Azt is ígérte, ha megszületnek a szükséges bírósági ítéletek május végén, a most még bajban lévő devizaalapú lakáshiteleseket is kihozzák a jelenlegi reménytelen helyzetből. "Eddig már 370 ezer devizahiteles családot kihoztunk az adósságcsapdából, akkor miért ne sikerülne a többit is" - érvelt. 

"Az a jó gazdasági rendszer, ami minél több pénzt hagy az embereknél, és minél kevesebbet vesz el. A józan ész legyen az alapja a politikának, nem szabad elszaladni. Langsam" - mondta.

Miért nem vitázik a jelöltekkel?

Orbán Viktor erre azt felelte, szerinte az elmúlt négy évben minden vitát lefolytattak ország-világ előtt, ráadásul láthatták az emberek, hogy milyen, amikor a szocialisták irányítanak, és milyen, mikor a Fidesz. Másrészt szerinte nem is vitázni akarnak, hanem ócsárolni. "Nem fogok felületet biztosítani a saját testemen keresztül a támadásokra, ócsárlásokra" - szögezte le.