Egy órával kevesebbet alhatunk

2014.03.29. 10:10 Módosítva: 2014.03.29. 10:48

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat hajnali 2 óráról 3-ra kell átállítani. Az óraátállítás lényege, hogy a szokásos ébrenléti idő minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, azaz reggel 7 és este 10 óra között a lehető legkevesebbet kelljen használni a világítást. A több évtizede bevezetett, 1980 óta működő gyakorlattal az ország egy napi átlagos villamosenergia-fogyasztását spórolhatjuk meg évente.

Az MTI szerint a vasárnapi óraátállítás 6 belföldi és 17 nemzetközi, hajnalban induló és akkor úton lévő vonat közlekedési rendjét érinti (részletesen itt tájékozódhat). A légi közlekedésben az óraátállítás egyetlen budapesti járatot sem érint, viszont életbe lép a nyári menetrend. A BKK éjszakai járatainak indulásában is lesznek változások, buli előtt érdemes ránézni az oldalukra.

Ma este ismét kialszanak a fények egy órára a világ számos országában és városában, köztük Magyarországon is a WWF az energiatakarékosságra és az életmód újragondolására buzdító, Föld órája elnevezésű kampánya keretében. A globális akciót idén Szingapúrban A csodálatos Pókember 2. című film főszereplői indítják el: Andrew Garfield, Emma Stone és Jamie Foxx a Pókemberrel együtt kapcsolják le az ország fényeit 20 óra 30 perckor.

Sourav Roy, a WWF szóvivője korábban elmondta, az idei megmozdulás nagykövetévé azért a Pókembert nevezték ki, mert bíznak abban, hogy a népszerű képregényfigura arra inspirálja az embereket, hogy csatlakozzanak az akcióhoz és "ők maguk is szuperhőssé váljanak a bolygó érdekében".

A WWF magyarországi szervezete idén is meghirdette a WWF Föld Órája Fővárosa versenyt, amely során kiderül, hogy melyik az ország leginkább környezettudatos települése (tavaly Szigetszentmiklós volt).