Malévosok márpedig léteznek

2014.03.29. 18:15 Módosítva: 2014.03.29. 18:15

Volt malévos dolgozók és szimpatizánsok tüntettek szombaton Budapesten az egykori nemzeti légitársaság alapításának 68. évfordulóján. Arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a két éve elkezdődött felszámolás alatt még mindig nem kapta meg minden munkavállaló a neki járó pénzt.

A mintegy 250 demonstráló először a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Pozsonyi úti székháza előtt tüntetett. Az egybegyűltek előtt Demeter Csaba, a HUNALPA Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy az állami vállalat nem foglalkozik saját munkavállalóival, csak egymásra mutogatnak az állami felelősök. Ezért azt követelik, hogy oldják meg a helyzetet, és "mindegy, hogy hogyan", de fizessék ki a törvény szerint járó pénzt a dolgozóknak.

Hangsúlyozta: nem igaz, hogy a bérgarancia alap minden költséget fedez, és mindaddig demonstrálni fognak, amíg nem teljesítik a követelésüket.

Az egyesület elnöke a rövid beszéd után átadott egy petíciót a vagyonkezelő munkatársának. Ebben a járandóság kifizetése mellett azt követelik, hogy a kormány ismerje el felelősségét aMalév"tönkretételében". Követelik emellett a 75 százalékos különadó eltörlését, továbbá magyarázatot kérnek arra, hogy hova tűnt a nemzeti légitársaság vagyona, és miért csak 3 milliárd forint volt az üzem beszüntetésekor. Törvénymódosítást is követelnek, hogy a bérgarancia alapból minden dolgozó megkaphassa a teljes összeget.

A demonstráció résztvevői ezt követően átvonultak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fő utcai épülete elé, ahol szintén átadták ugyanezt a petíciót.