Tömeggyilkosság a Hortobágyon

2014.03.29. 13:05 Módosítva: 2014.03.29. 21:17
Elpusztult az a három rétisasfióka, akiknek tojásból való kikelését és fejlődését 170 ezren figyelték a neten keresztül világszerte.

Megrázó üzenetet kaptunk a Hortobágyi Nemzeti Parktól: 

Szomorú eseményre ébredtünk ma a Hortobágyon! A bekamerázott rétisas fészekből az éjjel leple alatt eltűntek a fiókák! A reggeli órákban a természetvédelmi őrök átvizsgálták a fészek környezetét, de semmilyen árulkodó nyomot nem találtak. Vélhetően nyest rabolta ki a fészket, amely a fák koronájában is ügyesen tud mozogni, nem jelent számára problémát egy szomszédos fáról való átjutás a fészekbe. A szülőmadarak (Hunor és Emese) jól vannak, de idén már nem fognak újabb költésbe. Rossz ezt látni, de sajnos ez is a természet része. 

A rétisasfiókák kikeléséről mi is rendszeresen hírt adunk. Az első tojásból március 13-án, a másodikból két nappal később, a harmadikból március 19-én kelt ki a fióka.

Mint a bekamerázásban résztvevő Természetfilm.hu csapatától megtudtuk, a fiókákat sokan megsiratták a Ustreamen. "Az élő közvetítést közel 170 ezren nézték meg január 27- e óta. Több mint nyolcvan országból követték a fészek történetét" - mondja Tóth Zsolt Marcell. A természetfilmes szerint nem hagyják cserben azokat a természetbarátokat, akik függővé váltak, nemsokára egy denevér kolóniát fognak bekamerázni.

Hunor és Emese mellett a nemzeti park területén és közvetlen környékén egyébként 20 költőpárt számoltak meg a szakemberek. A rétisas magyarországi fészkelő állománya jelenleg 250-280 pár. Hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke egymillió forint. A természetvédelmi erőfeszítéseknek hála a költő populáció stabil. Azonban a közelmúltban tapasztalt, ragadozómadarakat ért mérgezéses eseteknek gyakran esnek áldozatául. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nyilvántartása szerint 2000 óta 176 sas esett mérgezés, lelövés vagy fészekpusztítás áldozatául.