Vízlépcsővel riogat az LMP

2014.03.29. 11:34

A paksi atomerőmű régi és a tervezett új blokkjait csak úgy lehet párhuzamosan működtetni, ha megtörténik a Duna duzzasztása

− mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke szombaton az előzetes megvalósíthatási tanulmányokra hivatkozva. (MTI)

"A tanulmányban ugyan hűtőtornyok szerepelnek, de ezeknek százmilliárd forint az áruk darabonként, ami rendkívül drága. Szakértők egyértelműnek tartják, hogy a duzzasztott Duna mint hűtőtó sokkal olcsóbb lenne. Ha ilyen nagy projektektől van szó, a végén az olcsóbb megoldásokat szokták választani" - mondta Szél, aki szerint így szinte biztos, hogy vízlépcső nélkül és duzzasztás nélkül nincsen paksi bővítés.

A LMP-s politikus emellett "a következő generációk rovására végrehajtott, választás előtti osztogatásnak" nevezte az ingyenes öntözővíz biztosítását, mellyel véleménye szerint az nyer, akinek sok földje van az öntözőcsatornák mellett. "Ezek azok a cégek, melyek az agrártámogatásoknak a zömét is bezsebelik. Ha Nyergest, Csányit és Leisztingert említem, látszik, hogy itt mindkét oldal oligarchái jól járnak" - tette hozzá.

Mi januárban írtunk arról a lehetőségről, amiről az LMP társelnöke beszélt. Arról, hogy felmerült: a két, egyenként 1200 megawattos, tehát a mostaninál majdnem két és félszer nagyobb kapacitású reaktorblokkok hűtését biztonságosan megoldani csak úgy lehet, ha a Dunát valahol Paks alatt felduzzasztják.

A Duna duzzasztásának ötlete Magyarországon Bős-Nagymaros óta elég rosszul hangzik, az emberek szeme előtt elöntött és teljesen víz nélkül maradt területek jelennek meg. Pedig van, aki szerint ennek nem feltétlenül kell így lennie. <Erről szóló cikkünket itt tudják elolvasni.>>