Martonyi már nem akar miniszter lenni

2014.03.30. 17:05
Martonyi János, aki éppen az országgyűlési választás előtt, szombaton tölti be a 70. életévét, a jelek szerint beleunt a külügyminiszteri poszt sorsa körüli bizonytalanságba, és Fidesz győzelem esetén sem akar ismét kormánytag lenni.

Az Index kormányzati körökből származó információi szerint Martonyi János eldöntötte: akkor sem vállalja a külügyminiszterséget, ha a választás után Orbán Viktor ismét felkéri.

A miniszterelnök eddig nem nyilatkozott a külügyet érintő személyi kérdésekről, pedig az utóbbi hetekben-hónapokban a tárca sorsáról számos ellentmondó információ látott már napvilágot.

Lehetséges külügyminiszterként emlegetik Navracsics Tibort, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium eddigi vezetőjét, aki a magyar EU-biztosi poszt várományosaként is szóba jött. Szijjártó Péter neve is felmerült a találgatások között. Szijjártó a ciklust Orbán személyes szóvivőjeként kezdte, de 2012-től hivatalosan is átvett egy területet a tárcától, amikor külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár lett.

Bár az elmúlt négy év teljesítménye alapján Martonyi is számított arra, hogy Orbán a következő kormányába is meghívja, a bizonytalanság miatt forrásaink szerint a napokban a visszavonulás mellett döntött.

Martonyiról egyébként már 2010-ben is azt mondták, hogy az akkor esedékes magyar uniós elnökség miatt és csak két évre vállalta a tárcavezetést. A kormány legidősebb tagjaként azonban végül kitöltötte a négy éves időszakot.