A baloldal nyerte az utolsó időközit Salgótarjánban

2014.03.30. 21:06

Fekete Tamás (MSZP), a baloldali összefogás 27 éves jelöltje szerezte meg a salgótarjáni időközi választáson a VII. számú. választókörzet megüresedett képviselői helyét vasárnap – írja az MTI. Ez volt az utolsó időközi választás a jövő heti országgyűlési választások előtt. Most a decemberben elhunyt önkormányzati képviselő, Ispán András helyére kellett új jelöltet választani.

Az MSZP a Facebookon már este 9 előtt bejelentette, hogy az ő jelöltjük győzött. A hivatalos eredmények késő este érkeztek meg, ezekből minimális baloldali fölény olvasható ki: Feketére 279-en szavaztak, míg a független, de fideszes támogatottságú,  a hvg.hu beszámolója szerint Keresztény Értelmiségiek Szövetsége-tag Szabó Csaba 260 szavazatot kapott. A 19 szavazatos fölény nem túl biztató előjel a baloldalnak jövő vasárnapra nézve: itt illett volna nagyon megverni a jobboldalt.

Ispán 2010-ben a Fidesz-KDNP jelöltje volt, a 7-es egyéni választókerületet 401 szavazattal nyerte meg, százzal szavaztak rá többen, mint az MSZP-s Bakos Sándorra.

A Jobbiknak most a Fideszhez hasonlóan szintén nem volt hivatalos jelöltje, a hírek szerint a szélsőjobb a független Klenóczky Sándor befutását pártolta. A harmadik független jelölt, Tóth Tamás viszont tényleg pártfüggetlen civilnek tűnt.

Hivatalos pártjelöltnek csak a korszakváltó szövetség színeiben végül befutó, MSZP-s  Fekete Tamás és a munkáspárti Bánházi György számított. Az időközi választás kimenetele előzetesen megjósolhatatlannak tűnt, mert az esélyesebb Fekete Tamás mellett Szabó Csaba győzelme se lett volna hatalmas meglepetés.

Ez a része Salgótarjánnak hagyományosan balra szavaz, a Fidesz csak egyszer, 2010-ben nyert itt, és akkor is csak a szocialisták megosztottsága miatt. A kormánypárt most nem állított hivatalos jelöltet, valószínűleg épp azért, hogy egy esetleges vereséget ne lehessen egy héttel április 6-a előtt úgy interpretálni, hogy a Fidesz komoly erőpróbán maradt alul.

A Jobbik még sosem nyert választott posztot Salgótarjánban, de az előzetes hírek szerint jelentősen erősödött a radikális párt támogatottsága. Mivel az időközi választás jelentősége túl kicsi, a közvéleménykutatók nem mozdultak rá a lehetőségre, így legfeljebb találgatni lehetett, hogy pontosan hogyan alakulnak az erőviszonyok.

Egy héttel később mindenesetre a szocialisták erős embere,  Boldvai László tűnik az országgyűlési egyéni választókerület esélyesének, és ennek megfelelően a baloldalnak volt ma több vesztenivalója: ha Salgótarjánnak e hagyományosan baloldali szimpátiájú választókerületében nem tudnak nyerni, az elég rossz színben tüntette volna fel a jövő vasárnapi esélyeiket. Ám sok okuk így sincs az örömre: a baloldali fellegvárnak számító környéken egy nem hivatalos Fidesz-jelöltet is csak alig tudtak legyőzni.

Az időközi önkormányzati választásokon érvényességi küszöb nincs, az a jelölt győz, aki több szavazatot kap.